SOČR vystoupí na Pražském jaru 2020

2. prosinec 2019

V rámci našeho nejstaršího a nejrespektovanějšího hudebního festivalu, Pražského jara, čekají rozhlasové symfoniky hned dva koncerty. 

V pátek 15. května se v Obecním domě představí s programem, jehož kontext sami pořadatelé charakterizují jako „možná nejvíce provokativní“. Podtitul zní Kristus a Antikristus a o „dramaturgii střetu“ se zasadil šéfdirigent Alexander Liebreich. V jednom večeru tak zazní Beethovenovo oratorium Kristus na hoře Olivetské a symfonická báseň Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra, inspirovaná knihou Friedricha Nietzscheho. Sólové party přednesou sopranistka Simona Houda Šaturová, tenorista Bernhard Berchtold a barytonista Stephan Genz, vystoupí Pražský filharmonický sbor pod vedením Jozefa Chabroně. 

O týden později, opět v Obecním domě, bude SOČR partnerem festivalovému debutantovi z řad mladých výrazných dirigentů, Robertu Kružíkovi. Skvělé renomé si vydobyl jako stálý hostující dirigent Filharmonie Brno i jako dirigent působící v brněnské Janáčkově opeře a Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, kde mistrně zvládá široký repertoár. Na svůj pražský debut ovšem až dosud čekal. Pražské jaro ho propojilo s úžasným trombonistou Christianem Lindbergem ze Švédska, který se na podzim 2016 představil v trojroli virtuóz-dirigent-skladatel i na abonentním koncertu našeho SOČRu. O to radostnější bude jejich znovushledání, tentokrát na festivalové půdě. Pod taktovkou Roberta Kružíka zazní v pátek 22. května díla Rimského-Korsakova, Richarda Strausse a samozřejmě i Christiana Lindberga. 

15. května 2020

Ludwig van Beethoven: Kristus na hoře Olivetské op. 85
Richard Strauss: Tak pravil Zarathustra op. 30 

Alexander Liebreich - dirigent
Simona Šaturová - soprán
Bernhard Berchtold - tenor
Stephan Genz - baryton
Pražský filharmonický sbor
Jozef Chabroň – sbormistr

22. května 2020

Nikolaj Rimskij-Korsakov: Předehra na tři ruská témata op. 28
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Koncert pro trombon a orchestr
Christian Lindberg: Zlatý orel
Richard Strauss: Růžový kavalír, suita z opery

Robert Kružík - dirigent
Christian Lindberg - trombon

Vstupenky na oba koncerty můžete zakoupit již od 12. prosince na webových stránkách Pražského jara.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu