Vánoce v Anežce on-line

21. prosinec 2020

Předvánoční koncert se uskutečnil 21. prosince 2020 bez přítomnosti publika. Mohli jste si ho však vychutnat přes live stream na našem FB profilu, nebo díky přímému přenosu stanice Český rozhlas Vltava.

Arcangelo Corelli: Concerto grosso op. 6 č. 8 g moll Vánoční koncert
Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate, jubilate, moteto pro soprán a orchestr K 165
Jan Václav Hugo Voříšek: Symfonie D dur, op. 23

 Marek Šedivý – dirigent
Olga Jelínková – soprán
Vlastimil Kobrle – housle
Petr Zdvihal – housle
Pavel Ludvík – violoncello

Koncertní mistři orchestru, houslisté Vlastimil Kobrle, Petr Zdvihal a violoncellista Pavel Ludvik, ho otevřeli Vánočním koncertem italského skladatele Arcangela Corelliho, který sehrál klíčovou roli ve vývoji formy concerta grossa. 

Program pokračoval jednou z nejkrásnějších duchovních děl Wolfganga Amadea Mozarta, motetem Exsultate, jubilate pro soprán a orchestr. Salcburský rodák skladbu charakteristickou slavnostní a radostnou náladou složil v roce 1773 v Miláně po úspěšném provedení opery Lucio Silla. Text díla se dochoval ve dvou verzích, z nichž jedna jej předurčuje k provedení o Vánocích.

Čtěte také

Večer završila jediná symfonie českého skladatele, klavíristy, varhaníka a dirigenta přelomu klasicismu a romantismu, Jana Václava Huga Voříška. Byl žákem Václava Jana Tomáška a ve Vídni navštěvoval Beethovena, který se pochvalně vyjadřoval a chválil jeho klavírní Rapsodie. Voříškova Symfonie D dur, nesmírně nápadité, energií a nápady sršící, formálně svěřené dílo, patří k vrcholům jeho tvorby a snese srovnání se symfoniemi právě Beethovenovými nebo Schubertovými.

Věříme, že vás tato podoba koncertu potěšila a vnesla vám do domovů příjemnou vánoční atmosféru. Těšíme se, že se již brzy setkáme na koncertech osobně.

Spustit audio