Vlastimil Kobrle

I. koncertní mistr skupiny I. housle

Narodil jsem se v Ústí nad Labem. Moji rodiče působili jako hudební vysokoškolští pedagogové na Univerzitě J. E. Purkyně a 45 let jako sbormistři Ústeckého dětského sboru /10 let jsem byl člen ÚDS/.

Studoval jsem na Konzervatoři Teplice u profesorky Jiřiny Dlouhé a HAMU Praha u profesora Václava Snítila. Během studií jsem byl členem Talichova komorního orchestru a Sukova komorního orchestru, kde jsem se později na doporučení J.Suka stal koncertním mistrem.

S oběma tělesy jsem absolvoval mnoho úspěšných koncertů na tuzemských i zahraničních hudebních festivalech a koncertních turné po Německu, Itálii, Španělsku, Holandsku, Francii, Japonsku a Číně.

V letech 1995-1999 jsem pravidelně spolupracoval s mistrem J.Sukem/umělecký ředitel SKO/. V roce 1997 jsem sólově vystoupil společně s J.Sukem a I.Ženatým ve Dvořákově síni Rudolfina. V SOČRu působím od roku 2000.

V roce 2008 jsem převzal funkci uměleckého vedoucího Filharmonického komorního orchestru/FKO/ po P. Prantlovi. Těleso je tvořeno vynikajícími členy České filharmonie a SOČRu.

Jaký je můj nástroj?
Do loňského roku jsem hrál na mistrovský nástroj K. B. Dvořáka /anno 1895/, který vlastním po mém otci. V loňském roce jsem získal do užívání od Českého rozhlasu mistrovský nástroj žijícího vynikajícího českého houslaře J. B. Špidlena /anno 2008/, na který v současné době hraji.

Jaký byl můj dětský sen?
Jako dítěti se mi líbila představa být řidičem dálkového autobusu. Ta se mi částečně splnila. Autobusem jsem se nacestoval až dost, akorát ho neřídím a jsem za to rád.

Co mě baví?
Baví mě moje zaměstnání. Rád jezdím na výlety po naší vlasti s rodinou či přáteli. Aktivní pohyb formou chůze či běhu po krčském lese, od kterého nedaleko bydlím. Vynikající kuchyně mé milované ženy. Dobré plzeňské pivo nebo chutné víno ve společnosti přátel a kamarádů.

Sledujte nás