Za hudebními skvosty do Českého Krumlova

7. červenec 2017

K pravidelným „letním štacím“ rozhlasových symfoniků patří i Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Ostatně SOČR je už pěkných pár let jeho rezidenčním orchestrem.

Tentokrát zde vystoupí v sobotu 15. července, kdy se na pódiu v Zámecké jízdárně potká s houslistkou Marií Solozobovou a Conradem van Alphen, dnes mistrem taktovky, v odlehlejší minulosti ovšem také kupříkladu členem kontrabasové sekce Symfonického orchestru rozhlasu v nizozemském Hilversumu.

Mendelssohnův houslový koncert, nesmírně populární hudba, bývá často tím prvním z velkých děl, s nimiž mladí interpreti předstupují před publikum významných koncertních síní.

Svěžest i pomyslná lehkost, tolik přiléhající k útlému věku, jsou pro něj příznačné. I když ho Mendelssohn napsal až tři roky před smrtí, má kořeny už ve věku jinošském. Jako 16letý se totiž Mendelssohn spřátelil s o rok mladším houslistou Ferdinandem Davidem.

Když pak byl Mendelssohn roku 1835 vybrán jako dirigent orchestru lipského Gewandhausu a strávil zde posledních dvanáct let svého života, Davida přivedl na židli koncertního mistra. Právě tehdy skladatel navrhl, že by novou profesní etapu mohli oslavit houslovým koncertem, při němž měl mít Ferdinand David významný poradní hlas.

Různé další závazky, zodpovědnost a nejspíš i stále větší přemýšlivost při práci způsobily, že dílo bylo dokončeno teprve roku 1844. Vleklost projektu se ovšem na výsledném tvaru nikterak neprojevila; hudba působí, jako by se zrodila v návalu jedné mohutné inspirační vlny.

Zkraje večera se orchestr pod taktovkou Conrada van Alphen, rodáka z jihoafrické Pretorie s holandskými kořeny, představí hudbou Johannesa Brahmse (konkrétně to bude Akademická předehra). Finále je zadáno pro častý (a zcela logický) Brahmsův protějšek, Antonína Dvořáka.

Jeho Osmá symfonie G dur z roku 1889 je už po mnoho desetiletí vděčnou součástí repertoáru symfonických těles. Je totiž dílem radosti, pozitivních pocitů a životní pohody. Tedy kompozicí, která tolik sluší letnímu večeru prožitému ve festivalové atmosféře.

Krumlovský festival se uskuteční mezi 14. červencem a 5. srpnem. Jeho ambicí je představit špičky současné hudební scény. Už po šestadvacáté připravili organizátoři efektní i hodnotné propojení atraktivního prostředí a hudby mnoha žánrů. Letos se uskuteční celkem 19 koncertů.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu