Ženství, zrození, poezie a noc. Beatu Hlavenkovou a Kristinu Barta uvedli rozhlasoví symfonici do DOXu

11. duben 2024

Ve čtvrtek 11. dubna se v Centru DOX+ představily v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu dvě výrazné umělkyně – klavíristka Kristina Barta a zpěvačka Beata Hlavenková. Barta ve světové premiéře představila svou novou skladbu, v níž oslavuje zázrak zrození a ženství. Hlavenková na pódium pomyslně uvedla české i zahraniční básníky. 

Beata Hlavenková: Dobrý den, noci

Beata Hlavenková zpěv, klavír
Oskar Török trubka
Matěj Kroupa viola, pila
Bastien Stil dirigent

Beata Hlavenková, skladatelka, zpěvačka a pianistka, představí v doprovodu rozhlasových symfoniků svůj jedinečný koncert. Uvede ho slovy, které si vypůjčila z básně Emily Dickinsonové – Dobrý den, noci.

Už delší dobu se Hlavenková inspiruje poezií, jak dokládá její alba Žijutě (2021) nebo Dně (2019). Do centra DOX přinese jak svou novou hudbu, tak i písně a básně od Dickinsonové, Bohuslava Reynka nebo Petra Borkovce.

Zpěvačka je známá svou odvahou experimentovat, hledat nekonvenční harmonie, aranžmá a zkoušet různé žánry. Tři roky strávila Hlavenková v americkém Amherstu, rodišti básnířky Dickinsonové.

Kristina Barta: Women bring new lives into this world – dedicated to all mothers

Kristina Barta klavír
David Dorůžka kytara
Jure Pukl saxofon
Peter Korman kontrabas
Marek Urbánek bicí
Bastien Stil dirigent

Symfonický orchestr Českého rozhlasu v DOXu doprovodil rovněž jazzovou klavíristku a skladatelku Kristinu Barta, která divákům přednesla ve světové premiéře svou novou skladbu pro kvarteto a symfoniky. Nese název Women bring new lives into this world (Ženy do tohoto světa přináší nové životy) a Barta v ní kloubí oslavu zrození i svůj osobní zážitek z příchodu nového života. Výsledkem je lyrická hudba, která se střídá s volnými pasážemi plných improvizací a nečekaných zvratů. Vedle toho je ale skladba prostoupena i bolestí a úzkostí. Vrcholí jako oslava zrození života.

Kristina Barta

„Když žena rodí, zakouší úzkost, protože přišla její chvilka. Poté, co porodí děťátko, ale na trápení zapomene pro radost, že se na svět narodil člověk,“ zní část Janova evangelium a tímto mottem shrnuje svoje dílo i Barta.

Na skladbě s Barta spolupracoval improvizátor David Dorůžka a šlo o jejich první spolupráci. Kromě symfoniků se diváci setkají také s kapelou, která Kristinu Barta doprovází už několik let.

Koncert finančně podpořil Ochranný svaz autorský.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.

Partneři