Meluzína, Faust a jiné bytosti na koncertě SOČRu a dirigentky Aleny Hron

18. březen 2024

Pohádky, mýty a legendy se prolnou celým pořadem, v němž se vrátíme do posledního únorového dne roku 2024, na koncert v Betlémské kapli. Ten nastudovala a vedla dirigentka Alena Hron, spolu s rozhlasovými symfoniky si zahrála mladá houslistka Diana Chausheva, vítězka Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2022, zpíval Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové.

PROGRAM
Pohádka o krásné Meluzíně Mendelssohna-Bartholdyho
Chlapeček a Dálka Jany Vöröšové (premiéra)
Brilantní fantazie Henryka Wieniawského a Symfonie č. 7 Franze Schuberta

Záznam koncertu z Betlémské kaple 29. 2. 2024
Hraje Diana Chausheva (housle)
Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu rozhlasu řídí Věra Hrdinková
SOČR diriguje Alena Hron

Uvádí Michaela Vostřelová

Hlavní událostí byla odložená premiéra skladby Chlapeček a Dálka, kterou na objednávku SOČRu zkomponovala skladatelka Jana Vöröšová. Kromě toho na koncertě zazněla Pohádka o krásné Meluzíně Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Brilantní fantazie na téma Fausta Henryka Wieniawského a Symfonie č. 7 h moll Franze Schuberta.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.