Brahms a Berlioz v podání špičkových sólistů. Rozhlasoví symfonici zahráli se sourozenci Tetzlaffovými

18. prosinec 2023

Finská dirigentka Eva Ollikainen uvedla se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu dvě mistrovská díla 19. století, Fantastickou symfonii Hectora Berlioze a Dvojkoncert Johannesa Brahmse, v němž sóla přednesli špičkoví sólisté – německý houslista Christian Tetzlaff a jeho sestra, violoncellistka Tanja. 

PROGRAM:

Johannes Brahms (1833–1897)
Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr a moll, op. 102

Hector Berlioz (1803–1869)
Fantastická symfonie, op. 14

Eva Ollikainen dirigentka
Christian Tetzlaff housle
Tanja Tetzlaff violoncello

Brahms psal Dvojkoncert a moll pro své přátele, houslistu Josepha Joachima a violoncellistu Roberta Hausmanna. Zajímavé je tady  propojení hlubokých a vysokých poloh obou nástrojů, které autor raději mísí, než aby zdůrazňoval jejich protikladnost.

Dvojkoncert, poslední Brahmsův velký symfonický opus, je prodchnut zadumaností a cudnou umírněností, typickými pro skladatelovo hudební myšlení. Současně je v širokých melodiích přítomna až nezvykle otevřená citovost. Nádherné lyrické a vřelé téma přináší zejména střední věta. Finále je pak nejen filozofující, ale i cikánsky temperamentní. 

Ke komponování Fantastické symfonie inspirovalo Hectora Berlioze zprvu neopětované vzplanutí ke slavné herečce Harriet Smithsonové. Obdivoval ji v rolích Ofélie a Julie v Shakespearových hrách uváděných v pařížském divadle Odéon. To, co prožíval, stylizovaně vtělil do exaltované, silně autobiografické a také výrazně novátorské symfonie. Kompozicí prostupuje „idée fixe“, stálá hudební myšlenka, různě tvarovaná nebo deformovaná, pomáhající vyjadřovat mimohudební představy sahající od láskyplného okouzlení po horečnatě ironický škleb. Premiéra se odehrála v prosinci 1830 v sále pařížské konzervatoře. Původní název díla zněl Epizoda ze života umělcova. Pointou je, že s Henriettou Smithsonovou se Berlioz v roce 1833 sice oženil, ale manželství jim nevydrželo.

autor: SOČR
Spustit audio

Související