Alexander Liebreich získal prestižní cenu Opus Klassik

29. říjen 2018

Alexander Liebreich převzal 14. října 2018 prestižní cenu Opus Klassik za nejlepší nahrávku s repertoárem 19. století, a to za album, které se zrodilo z jeho spolupráce s flétnistkou Tatjanou Ruhland a Symfonickým orchestrem Stuttgartského rozhlasu.

Album přináší flétnový koncert, baladu a dvě sonáty Carla Reineckeho (1824–1910). Jeho odkaz se hudebním světem nese pravděpodobně více skrze jeho žáky, než vlastní tvorbu. Reineckeho výukou prošli Edvard Grieg, Leoš Janáček, Felix Weingartner nebo Max Bruch. Z více než tří stovek  jeho skladeb se dodnes uvádí především flétnová sonáta „Undine“; i tu na novém albu uslyšíme.

Carl Reinecke patří k těm četným tvůrcům, jejichž úděl formovala pro ně ne právě ideální společensko-kulturní konstelace: Byl velmi dobrý, ovšem žil obklopen velikány – v jeho případě Mendelssohnem, Schumannem či Lisztem.

Tatjana Ruhland vdechla Reineckeho hudbě nový život. Vložila do ní veškerý svůj um, bezchybnou techniku i hluboký prožitek. Ne nadarmo ji označují jako „Paganiniho flétny“. Její výkon umocnilo partnerství, přímo sepětí s tělesem, v němž působí jako sóloflétnistka – Symfonickým orchestrem SWR, a velká opora v dirigentu Alexandru Liebreichovi.

Nejprestižnější cena pro klasické hudebníky, udělovaná v Německu pod názvem Echo Klassik, tak uvedla jmenované interprety do společenství dalších špičkových umělců jako jsou například Diana Damrau, Lisa Batiashvili, Paarvo Järvi a Benny Andersson ze skupiny ABBA.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu