Finále Rozhlasového podzimu patří SOČRu, V. Válkovi a S. Jaffé

18. září 2009

Ve středu 30. září se ve Dvořákově síni Rudolfina uzavře 1. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Rozhlasový podzim. Program nabídne Koncert pro housle a orchestr a moll Dmitrije Šostakoviče a Dvořákovu 9. symfonii e moll "Z Nového světa". Taktovky se ujme šéf tělesa Vladimír Válek, sólistkou bude Sophia Jaffé.

29letá interpretka se hře na housle věnuje od pěti let. Prvními učiteli jí byli rodiče Nora a Abraham Jaffé. Na veřejnosti poprvé vystoupila v sedmi letech v sále Berlínských filharmoniků, kdy ji na klavír doprovodil dirigent Gerd Albrecht. V letech 1995-1998 se Sophia Jaffé zdokonalovala u prof. Hermana Krebberse v Amsterdamu, v roce 1998 začala navštěvovat Berlínskou hudební akademii Hannse Eislera, a dnes na této prestižní škole sama pedagogicky působí.

Opakovaně na sebe upozornila na významných pódiích a v řadě mezinárodních soutěží. Jejím dosud zřejmě největším úspěchem bylo třetí místo v soutěži Královny Elizabeth v Bruselu roku 2005. Se SOČRem už v minulosti několikrát vystoupila, v zahraničí i České republice. Např. v dubnu tohoto roku přednesla v abonentním cyklu rozhlasového orchestru Brahmsův houslový koncert D dur.

ZÁZNAM KONCERTU NABÍDNE ČESKÝ ROZHLAS 3 - VLTAVA V ÚTERÝ 6. ŘÍJNA OD 20.00 HODIN.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu