Koncert na Mezinárodním hudebním festivalu Pražský podzim i v přímém rozhlasovém přenosu

8. září 2008

V neděli 14. září 2008 uvedou rozhlasoví symfonikové Ruskou předehru S. Prokofjeva, Koncert G dur M. Brucha a 2. symfonii h moll A. Borodina. Sólový part přednese houslista Maxim Fedotov, taktovky se ujme Vladimír Válek.

Národní umělec Ruska, sólista Státní filharmonické společnosti v Moskvě Maxim Fedotov se narodil v Leningradě, dnešním St. Petěrsburku v rodině uznávaného baletního dirigenta, působícího v Mariinském divadle.

Vítězství v prestižních soutěžích včetně Čajkovského a slavné soutěže v Tokiu mu velmi záhy otevřela dveře do slavných koncertních síní jako jsou Barbican Center v Londýně, Konzerthaus v Berlíně, Gewandhaus v Lipsku, Musikverein ve Vídni, Suntory Hall v Tokiu a dále největší sály v Americe, Mexiku, Austrálii a Jižní Koreji. Intenzivně se věnuje i komorní hudbě: v roce 1992 se stala jeho uměleckou - a následně i životní partnerkou - klavíristka Galina Petrova.

Při všech aktivitách působí Fedotov také jako pedagog: nejprve to bylo na moskevské státní konzervatoři, v roce 2003 se stal profesorem a vedoucím oddělení smyčců na Ruské hudební akademii. Rovněž zastává funkci prezidenta Asociace laureátů mezinárodní soutěže P. I. Čajkovského (od r. 2002).

Tady, v Praze, přímo na festivalu PP jsme ho slyšeli před třemi lety, kdy v doprovodu Symfonického orchestru Ruska zahrál Čajkovského koncert D dur - a ohromil publikum i kritiku.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu