Letošní laureát Concertina Praga Jan Hudeček se SOČRem

5. listopad 2008

Ve dnech 12.-14. listopadu natáčí SOČR s dirigentem Janem Kučerou Koncert pro fagot a komorní orchestr Jana Nepomuka Hummela. Sólový part přednese laureát 42. ročníku rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga, letos 18letý rodák z Českých Budějovic Jan Hudeček.

Hře na fagot se věnuje od šesti let. V současné době je posluchačem 3. ročníku Konzervatoře České Budějovice ve třídě Zdeňka Halouna. Už jako desetiletý vyhrál celostátní soutěž ZUŠ v Uničově, o rok později získal 2. cenu na Mezinárodní soutěži dvouplátkových nástrojů v Olomouci (v kategorii do 16 let). V letech 2000, 2003 a 2006 se umístil na 1. místě v soutěži "Talent Jihočeského kraje". V roce 2002 získal v mezinárodní soutěži Syrinx 2. místo v národním kole a titul "Nejvýraznější talent soutěže". V roce 2003 opět zvítězil v celostátní soutěži ZUŠ v Uničově. Začátkem dubna 2005, jako držitel 1. ceny Celostátní soutěže konzervatoří v Plzni, účinkoval na koncertě vítězů. Téhož roku dosáhl úspěchu v Itálii na 15. ročníku mezinárodní soutěže Concorso Internazionale per Giovani Musicisti "Cittá di Barletta", kde obsadil 1. místo a stal se absolutním vítězem všech kategorií v soutěži dechových nástrojů.

Již dvakrát vystoupil jako sólista s Jihočeskou komorní filharmonií, a to díky titulu laureáta soutěže, organizované tímto tělesem. Pravidelně hraje v Českomoravském filharmonickém orchestru a v Třeboňském lázeňském symfonickém orchestru. Jeho nejčerstvějším úspěchem je 1. cena na 30. soutěžní přehlídce konzervatoří ČR a 2. cena v Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga 2008.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu