Mimořádný koncert SOČRu ve Španělském sále

18. září 2009

V rámci cyklu Hudba Pražského hradu 2009 se v úterý 6. října představí SOČR v čele s dirigentem Jiřím Stárkem publiku ve Španělském sále. Na programu je symfonická tryzna Památník Lidicím od Bohuslava Martinů, 3. klavírní koncert Bély Bartóka se sólistkou Alexandrou Papastefanou z Řecka a v závěru Symfonie č. 6 D dur Antonína Dvořáka.

Koncert začíná v 19.30 hodin, jeho záznam nabídne ČRo 3 Vltava o týden později, v úterý 13. října od 20 hodin.

INFORMACE PRO ABONENTY SOČRu: Po předložení abonentní vstupenky na recepci v budově Českého rozhlasu (Římská 13, Praha 2) obdržíte na tento mimořádný koncert vstupenku zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě Španělského sálu bude výměna prováděna do vyčerpání kapacity sálu (600 míst). Výdej vstupenek bude probíhat od 21. 9. do 1. 10. 2009 vždy v pracovní dny od 14.00 do 16.00 hodin. Vstupenky si lze závazně objednat i e-mailem na adrese dagmar.vlnova@rozhlas.cz a následně je vyzvednout ve výše uvedeném termínu.

JIŘÍ STÁREK absolvoval dirigentské studium na Akademii hudebních umění v Praze jako žák Václava Talicha a Karla Ančerla. Od roku 1947 působil v Pražské zpěvohře, dále v Symfonickém orchestru českých železničářů (od r. 1949), v letech 1953-68 dirigoval v Praze rozhlasové symfoniky (od r. 1964 jako šéfdirigent) a spolupracoval s komorním souborem Collegium Musicum Pragense.

Logo

Po roce 1968 začal rozvíjet svou mezinárodní kariéru a hostoval v mnoha zemích západní Evropy (nejintenzivněji v Německu, kde také žije), dále v USA, Austrálii, Novém Zélandě a na Dálném východě. Opakovaně spolupracoval např. s rozhlasovými symfonickými orchestry Berlin, Stuttgart, Mnichov, Frankfurt, se Stuttgartskými a Mnichovskými filharmoniky, Filharmonií Oslo, symfonickými orchestry Melbourne a Sydney, Filipínskou filharmonií a mnoha dalšími. Dirigoval San Francisco Chamber Orchestra, Tonkünstlerorchester Wien, BBC Concert Orchestra Londýn, řídil rozhlasová natáčení mj. v BBC Londýn, BBC Skotsko, RIAS Berlin, dánském Radio Kodaň, švédském Radio Stockholm, ABC Austrálie a hostoval v rámci významných mezinárodních hudebních festivalů Salzburg, Berlin, Schleswig-Holstein, Santander, Krems, Pražské jaro.

V letech 1976-80 byl šéfdirigentem Sinfonietty RIAS Berlín, poté (1981- 84) uměleckým vedoucím a šéfdirigentem norského SO Trondheim. Jako hlavní hostující dirigent v Západoaustralském SO Perth působil v roce 1988 a ve dvou sezonách 1996-97 a 1998-99 také jako šéfdirigent ve Státní opeře Praha. Od svého návratu na domácí koncertní pódia v roce 1990 hostuje Jiří Stárek u všech předních českých symfonických orchestrů.

ALEXANDRA PAPASTEFANOU dostávala první lekce klavíru od své matky, Terpsichore Papastefanou, ředitelky sboru v Trikale. Alexandra poté absolvovala konzervatoř v Aténách ve třídě profesorky Alice Vatikioti. Ve studiích pokračovala na Čajkovského konzervatoři v Moskvě (pod vedením prof. Olgy Žukovové), na Akademii Ference Liszta v Budapešti (prof. Peter Solymos) a se stipendijní podporou Onassisovy Nadace také v Bloomingtonu v Indianě (USA) pod vedením maďarského pianisty Györgye Seboka. Během studií navštěvovala mistrovské kurzy Alfreda Brendela či Andreho Marchanda.

Na mezinárodní scéně na sebe upozornila účastí v klavírní soutěži J. S. Bacha v kanadském Torontu nebo na CIEM v Ženevě, kde získala zvláštní cenu "Liebstockl" a ocenění prominentního výrobce klavírů "Fazioli". Je finalistkou soutěže Clary Haskil ve švýcarském Vevey. Významného ocenění se jí dostalo od Aténské akadamie, která jí udělila "Spira Motsenigoua Award".

Alexandra mnohokrát interpretovala a nahrála např. celý cyklus sonát od barokního skladatele Baltazara Galuppiho, dále Bachův Dobře temperovaný klavír, Mozartovy sonáty, kompletní dílo Bély Bartóka nebo díla Roberta Schumanna. Její repertoár zahrnuje rovněž skladby řeckých i zahraničních autorů současné hudby. Zabývá se také hudební kompozicí.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu