MOZART – KLUSÁK – HAYDN… ve Studiu 1

3. duben 2017

Jaro, jež vévodí přírodě, dává tušit, že se blíží závěr další koncertní sezony kulturních institucí. Rozhlasoví symfonikové svou jubilejní 90. sezonu „začnou uzavírat“ v úterý 11. dubna. Na tento den připravili pro všechny zájemce poslední, čtvrtý koncert z cyklu „Tady žije SOČR“.

Všechna místa jsou obsazena

Návštěvníci Studia 1 v budově na Vinohradské 12 i posluchači Vltavy si už zvykli, že se zde jako sólisté tradičně představují členové orchestru.

Tentokrát to budou oba koncertní mistři, pánové Vlastimil Kobrle a Petr Zdvihal, a sólohobojista Zdeněk Rys. Program nabídne sympatickou kombinaci děl klasicismu a jednoho opusu našeho současníka, který se ovšem vztahuje právě k odkazu geniálního Amadea.

Mozartem začneme: V polovině 18. století se těšily značné oblibě koncerty s rozmanitým sólistickým obsazením. Concertone pro dvoje housle a orchestr C dur se zrodilo v Salcburku roku 1774 a skýtá nezměrnou potěchu v podobě hudby elegantní, zdobné, libozvučné i zábavné. Častěji bývá k slyšení z nahrávek než z koncertních síní – o to raději vám ji zprostředkujeme v nesporně špičkové interpretaci, jejímiž garanty jsou oba koncertní mistři SOČRu.

Současnou tvář zastoupí na koncertu Jan Klusák, skladatel, zároveň též literát, herec a muž obdařený matematickým nadáním, které ho dokonce přivedlo k vášnivému sestavování horoskopů i promítání poselství hvězd a astrologických výpočtů do kompoziční tvorby.

Zdeněk Rys

Jeho Stesk po Mozartovi vznikl u příležitosti 200. výročí úmrtí hudebního génia (1991) a je určen pro komorní orchestr s obligátním hobojem. Premiéry se dočkal ve skladatelově rodišti v únoru 1992. Více nám o kompozici, doufejme, prozradí sám skladatel.

Nejvýraznějšího partu se sólohobojista Zdeněk Rys dočká až v závěrečné skladbě, v Koncertu C dur od Josepha Haydna, nádherném díle překypujícím invencí. Poprvé ho hrál ve škole, zatím naposledy před třemi lety s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně, a tentokrát to bude s „domovským“ orchestrem.

Rozpravy s umělci povedou moderátoři Jitka Novotná a Vasil Fridrich. Koncert začíná v 19.30 ve Studiu 1 – a také v přímém přenosu na stanici Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu