Mráček hraje Čajkovského

22. únor 2021

Studio 1 ČRo, 22. února 2021 v 20.00 hodin. Koncert se konal bez účasti publika. Záznam koncertu si můžete poslechnout na webu ČRo Vltava.

Jean Sibelius: Valse triste, op. 44 č. 1
Gabriel Fauré: Pelléas a Melisanda, suita, op. 80
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35

Robert Jindra – dirigent
Jan Mráček – housle

Dirigent Robert Jindra zahájil program vysílaný z Vinohradského Studia 1 proslulým Valse triste Jeana Sibelia. Sotva šestiminutový valčík původně sloužil jako scénická hudba v divadelní hře, ale následně se stal jedním z nejpopulárnějších koncertních děl finského autora. I druhá skladba večera byla spjata s divadlem. Byla to suita Gabriela Faurého ze scénické hudby ke hře Pelléas a Melisanda. Dílo belgického symbolistního básníka a dramatika Maurice Maeterlincka, nositele Nobelovy ceny za literaturu, inspirovala celou řadu vynikajících autorů – krom Faurého také Clauda Debussyho, který podle ní napsal stejnojmennou přelomovou operu, či Arnolda Schönberga, jenž vytvořil velikou symfonickou báseň.

Houslista Jan Mráček

Sólistou večera byl Jan Mráček. Nejmladší laureát Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara a vítěz prestižní Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni se stal na pozvání Jiřího Bělohlávka koncertním mistrem České filharmonie. V roce 2011 byl také vůbec nejmladším sólistou, který kdy vystoupil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Od té doby s tělesem spolupracuje pravidelně, tentokrát společně provedou Koncert pro housle a orchestr D dur, virtuózní dílo plné krásných melodií, ruského klasika Petra Iljiče Čajkovského.

Z důvodu mimořádných opatření nebylo možné v plánovaném termínu uskutečnit koncert s názvem Obrazy a verše v ruské hudbě, připravili jsme pro vás proto neméně atraktivní náhradní program, který jste si mohli vychutnat díky živému vysílání ČRo Vltava od 20.00, nebo díky live streamu zde.

Spustit audio