Na historicky prvním ročníku MHF Dvořákova Praha se SOČR představil dvěma koncerty

20. srpen 2008

První z nich dirigoval 20. srpna Vladimír Válek. Brahmsův Koncert pro housle a orchestr D dur op. 77 vyslechli hosté ve Dvořákově síni Rudolfina v přednesu známé japonské umělkyně Sayaka Shoji. Ve druhé části pak zněla Symfonie č. 6. h moll op. 74 "Patetická" Petra Iljiče Čajkovského.

Sayaka Shoji se narodila v roce 1983 do umělecké rodiny. Dětství strávila v italské Sieně, kde studovala na Accademia Musicale Chigiana. Stipendium jí umožnilo další studium v Izraeli u Schlomo Mintze a umělecké vzdělání završila na Vysoké hudební škole v Kolíně u Zakhara Brona. Zvítězila v řadě prestižních mezinárodních soutěží, včetně Mozart Junior Competition ve Vídni v roce 1995, Wieniawski International Competition for Young Violinists v Polsku v roce 1997 a Viotti Valsesia International Competition v Itálii v roce 1999. V témže roce, v šestnácti letech, zvítězila jako první japonský umělec v Paganiniho soutěži v Janově. Byla rovněž jejím nejmladším vítězem, čímž se etablovala na mezinárodní hudební scénu. - Od té doby Sayako Shoji pravidelně vystupuje pod taktovkou dirigentů, jako jsou Zubin Mehta, Lorin Maazel, Jurij Těmirkanov, Colin Davis, Semjon Byčkov, Vladimir Askhenazy, Charles Dutoit, Wolfgang Sawallisch, Neville Marriner, Riccardo Chailly, Pinchas Zukerman, Eliahu Inbal, Myungh-Whun Chung atd. Vystupuje pravidelně na recitálech a komorních koncertech na renomovaných festivalech (Salzburg, Luzern, Verbier, Schleswig-Holstein, Evian, Estate Musicale del Garda, Fetes Musicales v Touraine, Folle Journée v Nantes a Tokio) a jejími partnery na komorních koncertech byli Vadim Repin, Steven Isserlis, Michail Pletnev, Jiang Wang, Lang Lang, Lynn Harrell, Magdalena Kožená, Yefim Bronfan, Itamar Golan nebo Hélene Grimaud). - Velký úspěch mělo její první turné do Japonska s Petrohradskou filharmonií a Jurijem Těmirkanovem v roce 2001.

PRÁVO, 22. 8. 2008, (VLA)
V Brahmsově Koncertu D dur ukázala kromě virtuózní techniky i výrazovou kulturu a v poslední větě i téměř mužskou energii. (...) SOČR ještě zaujal precizním provedením Čajkovského Symfonie č. 6 "Patetické".

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu