Jaroslava Čiháková Tajanovská

Člen skupiny Hoboje

Pocházím z pošumavského města Vimperk. Studovala jsem hudbu na Konzervatoři České Budějovice, poté na JAMU v Brně a na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu.

Mým prvním angažmá byla Moravská filharmonie Olomouc, ve které jsem byla zaměstnaná při svých studiích na JAMU. Další následovala ve Stuttgartu (Junge Oper Stuttgart, Stuttgarter Kantorei atd.), poté ve Filharmonii Brno, PKF-Prague Philharmonia a nyní od roku 2011 působím v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. V SOČRU hraji na hoboj a anglický roh.

Jaký je můj nástroj?
Můj hoboj pochází z dílny pařížských nástrojařů firmy Mariaguax Paris a letos oslaví 13. narozeniny. :-) Anglický roh je rovněž z Paříže, z firmy F. Lorée Paris a je jeden rok starý.

Jaký byl můj dětský sen?
Kdybych se bývala nestala hudebnicí, ráda bych se pravděpodobně věnovala psychoterapii, kineziologii, regresní terapii či jiným podobným aktivitám. Případně bych jinak pracovala s lidmi a jejich životními trápeními. Jako malá jsem chtěla dělat mnoho rozličných věcí, myslím, že nejvíc jsem pobavila svou dětskou lékařku, které jsem na dotaz, čím chci být, sebevědomě odvětila, že sexuoložkou. Nutno dodat, že mi tehdy bylo asi 11 let. Ale pak to měly být i hrnčířka, tanečnice, gymnastka…

Co mě baví?
Ráda si zazpívám s přáteli, ráda hraju na hoboj, dokonce ráda vyrábím strojky. :-) Kromě toho moc ráda trávím čas se svými nejbližšími, se svou rodinou, přáteli, kamarády. Jelikož jsem si v dubnu loňského roku pořídila zahradu, pak i práce na ní mi dělá radost. Ráda se ryju v zemi, člověka to ukotví a báječně naladí, nehledě na to, že jí (Zemi) můžete odevzdat veškeré starosti, ona je unese…Na ženu asi nezvykle hodně zbožňuju řízení auta a také veškeré technické záležitosti s kladivem, aku-šroubovákem, vrtačkou atd. Beru to jako dědictví po tatínkovi.

Sledujte nás