Svatomartinské rohlíčky
11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni, tedy přivézt sníh. Na sněhovou nadílku to letos nevypadá, ale rohlíčky si upečte i tak. Dobré budou i bez sněhu!
- Na 30 rohlíčků:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml 33% smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
- vejce na potření
- Maková náplň (na 30 rohlíčků):
- 150 g máku
- mléko
- skořice
- lžíce cukru moučka
- Ořechová náplň (na 30 rohlíčků):
- 175 g mletých vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 bílky
Mouku vysypeme na vál, přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky, sůl a uděláme důlek, do kterého vlijeme smetanu. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny.
Mezitím si připravíme náplň. Na ořechovou smícháme všechny suroviny, až vznikne pasta. Na makovou dáme vařit mléko, mák vysypeme do mísy a horkým mlékem zalijeme (mléko přidáváme postupně, aby náplň nebyla řídká). Nakonec přidáme špetku skořice a cukr a vše promícháme. Pokud by se vám zdála náplň řídká, přidejte trochu škrobu.
Těsto rozdělíme na pět bochánků a z každého vyválíme asi 3 mm vysoký plát dokulata (případně ořízneme podle talíře, které rozdělíme na šest trojúhelníků.
Strany potřeme rozšlehaným vajíčkem, náplň dáme na okraj trojúhelníku, zarolujeme a ohneme do tvaru rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut na 180°C a hotové pocukrujeme.