Po zahajovacím koncertu ještě jednou Pražské jaro, s Pánem prstenů!

17. květen 2009

V rámci populární řady MHF Pražské jaro uvedou rozhlasoví symfonikové ve čtvrtek 28. května v Kongresovém centru Praha symfonii Pán prstenů (šest vět pro symfonický orchestr, sbor a sóla) Howarda Shora. Autor hudebního doprovodu bestsellerové série Pán prstenů zpracoval motivy známé filmovým divákům po celém světě do podoby celovečerní skladby s opulentním orchestrálním a sborovým aparátem, zpívajícím v Tolkienových smyšlených jazycích i v angličtině. Diriguje Marcus Huber, dále účinkují sopranistka Ann De Renais, Pražský filharmonický sbor (sbm. Lukáš Vasilek) a Kühnův dětský sbor (sbm. Jiří Chvála).

Za svou hudbu k trilogii Pán prstenů získal Howard Shore tři ceny Americké filmové a televizní akademie (Oscary). Oficiálně bylo vydáno kolem deseti hodin hudby z trilogie, což ale zdaleka nepokrývá celý rozsah hudby, kterou Shore složil.

Po čtyřech letech práce Howard Shore ve spolupráci s dirigentem Johnem Maucerim adaptoval svou filmovou hudbu do série hudebních básní. V symfonii Pán prstenů se mísí doslovný svět opery s unikátními filozofickými úvahami J. R. R. Tolkiena. Každá ze šesti vět odpovídá jedné z Tolkienových knih. Na Shoreovu žádost je hudba doprovázena obrazovými sekvencemi.

Světová premiéra symfonie Pán prstenů se uskutečnila 29. listopadu 2003 ve Wellingtonu na Novém Zélandě pod taktovkou Howarda Shora. Od té doby se realizovalo více než 140 provedení. Sám Shore dílo uvedl s Londýnskými filharmoniky v Royal Albert Hall, s Cleveland Orchestra v Severance Hall, s Ruskou národní filharmonií v Kremlu a se Sydney Symphony Orchestra v Sydneyské opeře.

O vstupenky je ohromný zájem, jsou mj. předmětem internetových aukcí, kde jejich cena dosahuje i čtyřnásobku ceny původní.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu