Radůza vydává album Kupředu plout, které nahrála v rámci úspěšného koncertu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

26. říjen 2020

Kupředu plout je dílo napsané Radůzou speciálně na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu, které se ve společném koncertním provedení oblíbené písničkářky, její doprovodné kapely a SOČRu pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery uskutečnilo 3. 12. 2018 ve Foru Karlín v Praze a 30. 10. 2020 vychází na CD i v digitálních formátech u Supraphonu.

Tento výjimečný hudební projekt zpracovává netradiční formou osud Anity Garibaldi, která je v Latinské Americe a v Itálii velmi populární hrdinkou. Celý příběh sleduje Anitinu pouť z rodné Brazílie až do Itálie, kde se se svým mužem zapojila do hnutí italského Risorgimenta a spolu s ním usilovala o sjednocení Itálie.

Příběh Hrdinky dvou světů

„V příběhu této výjimečné ženy, jež je v Itálii a Latinské Americe zvána Hrdinka dvou světů, jsem se zaměřila na její vztah s Garibaldim vyprávěný očima sotva dospělého mladíka, který ji platonicky miloval. Spíše než politickou situaci Itálie v polovině 19. století a risorgimento řeším vztah dvou lidí na pozadí historických událostí. I její vztah s Garibaldim je totiž předmětem legend, které o Anitě kolují, a myslím, že stojí za přiblížení českému publiku. Také mě zajímá zamýšlet se nad tím, jak žili obyčejní i výjimeční lidé ve výjimečných časech,“ představuje projekt Radůza.

SOČR a Radůza

Radůza zvolila pro tento námět hudební ztvárnění nejvíce se blížící melodramu. Koncertní záznam tak obsahuje její původní a dříve nevydané písničky, některé zazní samostatně, či s její kapelou, kterou tvoří kytarista Josef Štěpánek a perkusista Miloš Dvořáček, ale i s doprovodem symfonického orchestru. Celým hudebním dílem posluchače provází hlas herce Miloše Stránského.

Radůze se neobyčejně povedlo spojení hudby, slova, a především výběr silného příběhu o životní lásce. Člověk neměl ani na chvilku čas vydechnout. Napjatě jsem sledoval každý takt jejích písní, či v nitru rezonující slova Miloše Stránského.
Jakub Čížek, ředitel SOČRu

„Nebyla to moje první zkušenost s orchestrem. Tento projekt byl výjimečný proto, že jsem napsala celovečerní program speciálně pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Dirigentem byl můj spolužák z konzervatoře Jan Kučera, a i v orchestru bylo hodně mých spolužáků, takže na mě byli hodní a já se cítila dobře, což je na finálním výsledku znát,“ ještě dodává s úsměvem Radůza k právě vydávanému albu, které výmluvně pojmenovala Kupředu plout a vyjde v pátek 30. 10. 2020 jak na CD, tak i ve všech digitálních formátech.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu