Rozhlasoví symfonikové doprovodili proslulého flétnistu Sira Jamese Galwaye a jeho ženu, Lady Jeanne Galway

23. srpen 2008

Stalo se tak 23. srpna na MHF Český Krumlov, v prostorách Zámecké jízdárny. Ve skladbách W. A. Mozarta dirigoval Vladimír Válek.

Sir James Galway se narodil 8. 12. 1939 v Belfastu, v Irsku. Studoval na Royal College of Music a School of Music and Drama v Londýně, pak na Pařížské konzervatoři. Svou kariéru začal v orchestru Velšské opery, jeho umělecká cesta pokračovala přes Královskou operu Covent Garden, BBC Symphony Orchestra, kde hrál pikolu, London Symphony Orchestra a Royal Philharmonic Orchestra, kde už na něj čekal pult prvního flétnisty. V roce 1969 přijal pozvání Berlínských filharmoniků. Odtud se po šesti letech vydal na sólovou dráhu. Absolvoval koncerty s předními orchestry světa ve věhlasných sálech, s proslulými dirigenty, sólové recitály, vedl mistrovské kursy. Často v premiéře uváděl nové skladby (mezi nimi i koncert našeho Jindřicha Felda). Galway přijal post hlavního hostujícího dirigenta The London Mozart Players, vystoupil v Buckinghamském Paláci pro Její Výsost Královnu, členy královské rodiny a představitele sedmi států světa při Londýnském summitu, na pozvání prezidenta USA zahrál v Bílém domě, účinkoval při slavnostním předávání Nobelovy ceny...

Svým vystoupením s manželkou, SOČRem a Vladimírem Válkem uzavřel 17. ročník nejdelší letní hudební přehlídky svého druhu v České republice.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu