Sen noci svatojánské – Trnkův film se SOČRem

17. duben 2023

Jedinečný, výpravný projekt připravují rozhlasoví symfonikové pro publikum všech věkových kategorií na pondělí 17. dubna. V Rudolfinu nás čeká obnovená premiéra světově proslulého filmu Sen noci svatojánské od fenomenálního výtvarníka a režiséra Jiřího Trnky s živým doprovodem SOČRu a Dětského pěveckého sboru ČRo pod taktovkou Jana Kučery.

Kouzelnou atmosféru večera umocní poetický text Josefa Kainara na motivy slavné klasiky Williama Shakespeara. Přednese ho herec Miroslav Táborský. Mluvené slovo působivě souzní s nádhernou hudbou Václava Trojana. Dopřejte si vpravdě mimořádný zážitek, přeneste se s našimi umělci do magických sfér.

Předlohou českého loutkového filmu Sen noci svatojánské Jiřího Trnky se stala kniha Josefa Kainara, inspirovaná stejnojmenným dílem Williama Shakespeara. Zrodil se první širokoúhlý loutkový film na světě s mnoha triky a dalšími vizuálními mistrovskými kousky. Točil se dva roky a premiéru měl v roce 1959.

Jiří Trnka, Sen noci svatojanské

Skladatel Václav Trojan, který Trnkův film doprovodil, prokázal smysl pro propojení modernosti a srozumitelnosti hudby, vládl skvělou schopností vyjádřit humor i poezii. Byl umělcem všestranného uplatnění, psal nejen hudbu artificiální, ale i jazzovou, také učil, instrumentoval skladby jiných autorů a byl praktickým hudebníkem. V roce 1937 se stal hudebním režisérem Československého rozhlasu a pro potřeby vysílání komponoval kantáty a pásma lidových písní, které měly za okupace obrovský význam. V žánru filmové a scénické hudby se stal vzorovým skladatelem. Ve spolupráci s legendou animovaného filmu Jiřím Trnkou tak vznikly mimořádně zdařilé, kongeniální filmy, ve kterých hraje hudba víc než významnou roli.

Hudba něžná, okouzlující a nevtíravá

Výtvarné působení dotváří tak, že se třeba zrovna v případě Snu noci svatojánské hovoří v nadsázce až jakoby o baletu. Invenčně a zručně napsaná hudba dovede být v souladu s příběhem i s křehkostí a poetikou loutek něžná, okouzlující a nevtíravá, plná výstižných a proměnlivých nálad a barev, příjemná, poutavá. Nekopíruje obraz, ale dotváří ho. Dokonce i bez filmu je dostatečně samonosnou uměleckou hodnotou. Další okouzlující dimenzi dodává svěžímu dílu mluvené slovo, poetický text Josefa Kainara.

Obnovená premiéra filmu realizovaná s živým doprovodem SOČRu se měla v Praze odehrát už na podzim roku 2020. Jan Kučera Trojanovu hudbu s interprety natočil a CD hned vyšlo. Koncertní projekt však byl kvůli opatřením proti pandemii koronaviru přesunut nejprve na podzim 2021… Nakonec se záměr naplní až nyní, na jaře 2023.

Jiří Trnka (1912–1969), Václav Trojan (1907–1983)
Sen noci svatojánské (1959)
(obnovená premiéra pohádkového loutkového filmu s živým hudebním doprovodem)

 

Jan Kučera dirigent
Miroslav Táborský vypravěč
Patricia Janečková soprán
Daniel Matoušek tenor
Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
Věra Hrdinková sbormistr

 

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu