SOČR na vzpomínkovém koncertě Petr Hapka 80

19. duben 2024

Český rozhlas Dvojka spolu s významnými českými umělci vzdal poctu geniálnímu skladateli a zpěvákovi Petru Hapkovi. Koncert se uskutečnil se ve středu 17. dubna 2024 v Kongresovém centru v Praze. Největší hity Petra Hapky zazpívaly hvězdy současného hudebního nebe, které doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Skupina Petra Maláska.

Pert Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se mu tak rozhodl věnovat koncert a připomenout si hudební tvorbu této mimořádné české osobnosti. Slavné hity zazpíval Vojta Dyk, Aneta Langerová, Michal Malátný, Kateřina Marie Tichá, Michael Kocáb nebo Štěpán Kozub. Hudební doprovod zajistil SOČR pod vedením dirigenta Jana Kučery a kapela Petra Maláska. Večerem provázel Václav Kopta.

Výběru písní a interpretů se ujal znalec Hapkova díla Petr Malásek a na koncertu se také podílely dvě z Hapkových dětí. Syn Haštal Hapka je autorem aranží filmové hudby svého otce, která zazněla v podání SOČRu. Dcera Petra Hapková vystoupila během večera jako zpěvačka.

Koncert nabídl známé hity, jako jsou Vana plná fialek, Nestůj a pojď, Rozeznávám, Hladiny či Štěstí je krásná věc. Vzpomínkový večer však uvedl i jednu novinku – píseň Bezejmenný mezi nezvěstnými, kterou do programu nechal zařadit textař Michal Horáček, dlouhodobý přítel a spolupracovník Petra Hapky. „Vznikala složitě a dlouho - tak dlouho, že se jejího dokončení Petr nedožil. Přesto se zachovalo několik jejích verzí - jednu zpívala Lucie Bílá, jinou Szidi Tobias - z nichž jsem ve spolupráci s klavíristou Patrikem Ulrichem vytvořil skladbu úplně novou,“ vysvětlil Michal Horáček.

Koncert byl odvysílán v přímém přenosu Českým rozhlasem Dvojka a je možné si ho pustit i ze záznamu.

autor: SOČR
Spustit audio