SOČR oslaví výročí vzniku Československa s českými i slovenskými autory

19. říjen 2018

Český rozhlas ve spolupráci s  Rozhlasom a televíziou Slovenska pořádá v neděli 28. října od 16 hodin v Rudolfinu u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky koncert s názvem „SOČR národu.“ Pod vedením jednoho z nejrespektovanějších českých hudebníků posledních desetiletí, hornisty a dirigenta Radka Baboráka, zazní Janáčkova Sinfonietta a Dvořákova Novosvětská.

Úvod večera je ovšem zadán pro nejvýznamnějšího slovenského skladatele 20. století Eugena Suchoně. Jeho Symfonietta rustica z poloviny 50. let přinese živé rytmy i lyrickou melodiku slovenské lidové hudby. 

SOČR národu. 100. výročí republiky oslaví koncert z děl Dvořáka, Janáčka a Suchoně

Radek Baborák

28. října v 16.00 hodin vystoupí v Rudolfinu rozhlasoví symfonikové pod vedením jednoho z nejrespektovanějších českých hudebníků posledních desetiletí, hornisty a dirigenta Radka Baboráka.

„Český rozhlas jako médium s nejdelší zvukovou pamětí období Československé republiky patřičně zaznamenal. Koncert českých klasiků v podání současných rozhlasových symfoniků tak důstojně připomene široké veřejnosti jeden z nejdůležitějších milníků naší historie,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

I druhá v pořadí bude Sinfonietta – byť v jiném pravopisném i kompozičním pojetí. Právě touto kompozicí Leoš Janáček přivítal a oslavil mladou republiku, ačkoli se tak stalo až roku 1926, v atmosféře příprav 7. všesokolského sletu. Bylo mu sedmdesát dva let a tohle velkolepé, originální dílo vytvořil za pouhé tři týdny. Publikum přitahuje Sinfonietta mnohými aspekty, zcela jistě i svým radostným vyzněním.

Na tónech Novosvětské se přeneseme do roku 1893. Antonín Dvořák na ní pracoval během amerického pobytu. Zvolený přívlastek vysvětloval tím, že šlo o vůbec první dílo, které napsal celé v Americe, a že chtěl jeho hudbou vyjádřit dojmy z Nového světa i pozdrav vzdálené vlasti. Ohlas byl vřelý a autor se stal nebývale populární osobností.

Program koncertu:

Eugen Suchoň: Symfonietta rustica
Leoš Janáček: Sinfonietta
Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Radek Baborák - dirigent

Spustit audio