SOČR připomene nedožité osmdesátiny jazzmana Karla Růžičky výjimečným koncertem v DOXu

2. září 2020

Oslavte se SOČRem nedožité narozeniny významného jazzmana a hudebníka Karla Růžičky.  

Geniální skladatel, pianista, laskavý člověk, zábavný a milý přítel. Jeho hravá a invenční sóla nás v klubech vždy přiváděla do dobré nálady. Když se mu nějaký jazzový fórek obzvlášť povedl a publikum zatleskalo, obrátil se na nás s nezapomenutelným lišáckým úsměvem. Těmito slovy před několika lety popsal proslulého českého jazzového klavíristu, skladatele a pedagoga Karla Růžičku (2. června 1940 – 26. září 2016) výtvarník Jiří Slíva.

Na koncertě, věnovaném hudebníkovým nedožitým osmdesátinám, SOČR připomene Růžičkův odkaz velmi netradičním představením. 

SOČR & Tomáš Sýkora trio: Pocta Karlu Růžičkovi

18. září 2020 v 19:30 v holešovickém Centru současného umění DOX

Klavírista Tomáš Sýkora: Je to velká čest

Klavírista Tomáš Sýkora, který je Růžičkovým žákem a dodnes na něj vzpomíná i jako na přítele a mimořádně inspirativní osobnost, bude jedním z protagonistů večera a stojí i za jeho dramaturgií.

SOČR & Tomáš Sýkora trio: Pocta Karlu Růžičkovi
Karel Růžička / Tomáš Sýkora: Lovebird 
Tomáš Sýkora: Hidden Songs Suite
Karel Růžička ml. / Tomáš Sýkora: Grace and Gratitude Medley
Štěpánka Balcarová – dirigentka
David Fárek – saxofon
Tomáš Sýkora – klavír
Tomáš Liška – kontrabas
Roman Vícha – bicí

Sám svůj podíl na koncertě uvádí takto: „Dostal jsem příležitost být kurátorem jazzové řady SOČRu a zpracovat program koncertu s názvem Homage Karel Růžička. Na programu tak zazní skladba od Karla Růžičky Lovebird, původně psaná pro komorní ansámbl a jazz quartet, dále má kompozice Hidden Songs for Jazz Piano Trio and Symphony Orchestra a má úprava skladeb od Karla Růžičky Jr. z alba Grace and Gratitude, kterou jsem nazval Grace and Gratitude Medley.“

Růžička patří k nejvýznamnějším jazzmanům 

Karel Růžička patřil bezesporu mezi nejznámější české jazzové muzikanty.

Čtěte také

Plné čtyři sezony strávil v orchestru divadla Semafor téměř od počátku jeho existence, poté odešel do Jazzového orchestru Československého rozhlasu, který vedl legendární Karel Kraugartner. V českých jazzových dějinách snad neexistovalo významné hudební uskupení, v němž by Karel Růžička nezanechal stopu.

Růžička hrál s Laco Deczim

Účinkoval tedy jak v souboru Jazz Celula Laca Decziho, tak SHQ Karla Velebného. S mnoha jazzovými sólisty také pohostinsky vystupoval (Rudolf Dašek, George Mraz, Jiří Stivín, Rudolf Rokl) a kromě orchestrů, jakými byly Pražský bigband Milana Svobody nebo Orchestr Gustava Broma, spolupracoval také rozhlasovými orchestry ve Finsku a Dánsku. Diskografie Karla Růžičky čítá desítky titulů.

Kromě těch jazzových mezi nimi najdeme nahrávky děl z oblasti vážné hudby a dokonce i symfonické skladby. Komponování a hru na klavír vyučoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění v Praze, byl také ředitelem Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantě.

Sólo pro Davida Fárka 

Na koncertě měl osobně vystoupit i syn Karel, bohužel vzhledem k přísným opatřením spojených s pandemií covid 19 do ČR nepřicestuje. Sólový part v obou plánovaných kompozicích přednese výborný český saxofonista David Fárek.

Kromě něj bude holešovické podium patřit zejména uskupení Tomáš Sýkora Trio, jehož členy jsou kromě už zmíněného frontmana také kontrabasista Tomáš Liška a hráč na bicí Martin Novák. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude řídit dirigentka Štěpánka Balcarová, jedna z posledních spoluhráček Karla Růžičky staršího.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu