SOČR zahajuje nový cyklus v Anežském klášteře

25. listopad 2019

Ano, právě v historických prostorách na Starém Městě v Praze se budou od této sezony konat komorní koncerty, ve kterých jako sólisté mnohdy vystoupí sami členové rozhlasového orchestru. Tentokrát ovšem dali prostor absolutním vítězům zavedené a renomované rozhlasové soutěže Concertino Praga 2018, bratrům Bubregovým. Program z děl Karla Husy, Aarona Coplanda, Alexandra Glazunova a Petra Iljiče Čajkovského bude dirigovat Leoš Svárovský. Přímý přenos vysílá ČRo Vltava.

Klarinetista Bence a saxofonista Márton Bubregovi, kteří sice žijí v Rakousku, ale pocházejí z maďarské hudební rodiny, získali na Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga 2018 1. cenu v kategorii Duo a zároveň se stali absolutními vítězi. Několik hlavních cen si přivezli i z dalších mezinárodních soutěží(v Japonsku, Itálii, Francii, Slovinsku, Rakousku a Chorvatsku). Mezi jejich nedávnými úspěchy vyniká debut v Carnegie Hall v březnu 2017. Letos čeká bratry Bubregovy debut ve vídeňském Konzerthausu.  

Starší Bence (*2001) studuje klarinet na Tyrolské státní konzervatoři. Za své mimořádné umělecké úspěchy získal v roce 2017 cenu Jeunesse Special Award. Na nadcházejícím večeru ho uslyšíme v jazzem inspirovaném Koncertu pro klarinet a orchestr amerického skladatele Aarona Coplanda. 

Márton (*2004) studuje saxofon na Mnichovské hudební akademii. Debutoval už v deseti letech na letním festivalu v Innsbrucku s Tyrolským symfonickým orchestrem, a to jako nejmladší sólista všech dob. V roce 2017 získal jako nejmladší soutěžící Cenu klasických instrumentalistů na Tyrolské Grand Prix. Ve svatoanežském klášteře přednese Saxofonový koncert ruského klasika Alexandra Glazunova. 

Citlivými a pozornými partnery budou mladým talentům nejen členové SOČRu, ale i renomovaný dirigent Leoš Svárovský. Večer uvede kratičké Pastorále česko-amerického skladatele Karla Husy z roku 1979 a zakončí ho populární Serenáda pro smyčce, kterou sám Petr Iljič Čajkovskij charakterizoval jako dílo, jež si zamiloval.

PROGRAM:

Karel Husa (1921–2016): Pastoral
Aaron Copland (1900–1990): Koncert pro klarinet a orchestr
Alexander Glazunov (1865–1936): Koncert pro saxofon a smyčcový orchestr Es dur, op. 109
Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893): Serenáda pro smyčce C dur, op. 48      

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, dirigent Leoš Svárovský 
Bence Bubreg – klarinet 
Márton Bubreg – saxofon

ANEŽSKÝ KLÁŠTER, PONDĚLÍ 2. PROSINCE V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit ZDE

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu