SOČR žije Pražským jarem!

12. květen 2021

Jistě jste také s velkým potěšením zaznamenali, že náš největší festival klasické hudby se navzdory složitým okolnostem a nesnadným podmínkám koná. Rozhlasoví symfonikové na něm zahrají dvakrát a jeden z jejich koncertů je zařazen mezi pilotní projekty iniciované Ministerstvem kultury České republiky, kdy za dodržení přísných opatření mohou být v sále přítomni i hosté.

Pondělí 17. května

První koncert se uskuteční v pondělí 17. května v Obecním domě. Sólista Jan Bartoš zde vystoupí v Prokofjevově Koncertu pro klavír a orchestr č. 1 Des dur. Večer uvede Zemlinského Sinfonietta a završí ho hudba skladatele, od jehož úmrtí v dubnu uplynulo půlstoletí, Igora Stravinského. Z jeho odkazu vybrala dramaturgie festivalu v součinnosti s panem dirigentem Volkovem hudbu k baletu Hra v karty.

Jan Bartoš

Ilan Volkov strávil několik let jako asistent u Bostonských symfoniků, od roku 2003 vedl Skotský symfonický orchestr BBC a od roku 2009 v něm působí jako hlavní hostující dirigent. V letech 2011–2014 byl hudebním ředitelem a šéfdirigentem Islandského symfonického orchestru. Premiéroval skladby mnoha mezinárodně proslulých autorů a jeho dychtivý zájem o experimenty ve vážné hudbě, elektronice, folku, world music či novém hip hopu ho roku 2011 přivedl k založení festivalu Tectonics, který se postupně stal jednou z nejvýznamnějších světových platforem současného hudebního umění.

Středa 26. května

Druhý koncert, konaný tedy za přítomnosti publika, bude debutem dalšího z mladých nadějných dirigentů, jež Pražské jaro v posledních letech uvádí do elitní hudební společnosti. Jeho dějištěm se opět stane Smetanova síň Obecního domu, a to ve středu 26. května, kdy se řízení rozhlasových symfoniků ujme rodák z Kroměříže, pocházející z muzikantské rodiny s pěti dětmi, František Macek. Po konzervatorijních studiích varhan se začal věnovat dirigování na Akademii múzických umění v Praze a Královské hudební Akademii ve Stockholmu. Do povědomí hudebního světa vstoupil, když zvítězil v konkurzu na asistujícího dirigenta Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu a televize v Katowicích.

Bamberger Symphoniker: Jakub Hrůša /Zahajovací koncert Pražského jara 13.5.2019/

Jeho pražskojarní program uvede Malá suita od Witolda Lutosławského, s jehož tvorbou se hojně potkával v polském působišti. Františkovým velkým oblíbencem je Robert Schumann. Od něj zazní Koncert pro violoncello a orchestr a moll s německo-kanadským sólistou Johannesem Moserem. Odkazem na významné životní zastavení mladého dirigenta ve Skandinávii bude Sibeliův opus En saga a večer završí hudba Antonína Dvořáka, bez níž si František Macek svůj život vůbec nedokáže představit. Konkrétně vyslechneme Píseň bohatýrskou.

Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu