SOČRu narostla křídla

23. únor 2022

…tak trošku. Jak by ne, když se orchestr může těšit z nominace na hudební cenu Anděl! Nejstarší z tuzemských odborných hudebních ocenění se letos budou předávat 27. dubna v pražském Veletržním paláci.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Tomáš Netopil – Martinů: Fresky, Paraboly, Rytiny

SOČR s dirigentem Tomášem Netopilem se této pocty dočkal za nahrávku skladeb Bohuslava Martinů (Fresky, Paraboly, Rytiny). Konkurence v kategorii Klasika je úctyhodná – Ivo Kahánek s albem kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka a CD Phidylé, počin sopranistky Kateřiny Kněžíkové v doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava s dirigentem Robertem Jindrou.

Česká hudební akademie letos poprvé rozhoduje tříkolovou volbou. Z dříve zveřejněných shortlistů nyní v příslušných kategoriích vybrala finální trojice nominovaných, z nichž v posledním kole zvolí vítěze. „Celkově hlasovalo přes 423 akademiků, odborníků napříč hudební branží,“ upřesnila Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), která ocenění vyhlašuje.

Garanty žánrových kategorií pro ročník 2021 jsou Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Žánrová ocenění budou stejně jako v předchozích letech udělována přímo během hlavního ceremoniálu.

Tomáš Netopil a SOČR při nahrávání alba Martinů: Fresky, Paraboly, Rytiny

Ten letos pořadatelé plánují po dvou koronavirem poznamenaných ročnících pojmout jako klasický živý ceremoniál. V rámci galavečera se představí česká hudební špička napříč žánry. „Těšíme se z toho, že se letos Andělé vrací opět v plné síle a ve formě tradičního předávání se speciálními živými hudebními vystoupeními. Jelikož musely být uplynulé dva ročníky uzpůsobeny aktuální pandemické situaci, nebylo možné vše realizovat tak, jak jsme si původně představovali. Všechno však nasvědčuje tomu, že letos to samotným hudebníkům i divákům u televize vynahradíme,“ říká Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu