Špaček & Sekera & SOČR a Popelka nahráli mimořádné album plné kontrastů v díle Bohuslava Martinů

1. září 2023

Houslový virtuos Josef Špaček a klavírista Miroslav Sekera, oba mezinárodně uznávaní umělci, svým novým albem představují komorního i koncertantního Bohuslava Martinů, skladatele světového i vpravdě českého, známého i stále objevovaného. Na albu jsou tři skladby pro housle a klavír, které ukazují jeho různé styly a vlivy. V Koncertu pro housle, klavír a orchestr sólisty doprovází Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Popelkou. 

Album vzniklo za podpory Nadace Bohuslava Martinů a vychází na CD i v digitálních formátech již 8. září 2023.

To, že byl Bohuslav Martinů houslista je pro smyčcaře velká výhoda. I když psal technicky originálně a má svoje vžité postupy, jeho skladby jdou takříkajíc „do ruky“. Zejména v koncertu pro housle a klavír jde Martinů s obtížností v partu houslí až na hranu. Nicméně je zřejmé, že ví přesné, co si může dovolit, aby byl part ještě hratelný,“ uvedl při vzniku nahrávky Josef Špaček.

Houslový virtuos Josef Špaček a klavírista Miroslav Sekera

Bohuslav Martinů byl sám houslista, ale barva klavíru je svého druhu autorovým podpisem v mnoha jeho symfonických partiturách. Oba nástroje se jako sólové setkávají v Koncertě pro housle, klavír a orchestr, který si u něj objednali manželé Rabinofovi a „svůj koncert“ premiérovali v květnu 1954. Pozoruhodné dílo vznikalo souběžně se Symfonií č. 6 (Fantaisies symphoniques) a prováděno je dnes jen výjimečně. Naopak Houslová sonáta č. 3, další dílo skladatelova amerického období, dávno zdomácnělo v repertoáru světových houslistů. Z atmosféry tušeného konce války a pocitu odloučenosti od domova vzešel monument, který svou délkou připomíná spíše symfonie; dílo plné kontrastů dramatičnosti a lyriky, včetně až „dvořákovské“ nostalgie spojované s českými kořeny skladatele. Vedle dvou amerických děl přináší nové album Pět malých skladeb pro housle a klavír (Cinq pièces brèves) kontrast pařížského autorova období – mnohem více harmonických drsností a pikantností, koketérie s charlestonem, ale i sklon ke kontrapunktickému stylu.

Spolupráce se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Petrem Popelkou byla výborná! Petr je úžasný profesionál a orchestr se zhostil svého partu s naprostou samozřejmostí, i když se tento koncert moc nehraje. A spolupráci s Mirkem Sekerou snad ani nemusím komentovat. Mirek je můj parťák už vice než deset let, takže jsme sehraný tým,“ komentuje Josef Špaček muzikantskou spolupráci na nových nahrávkách.

CD MARTINŮ, Josef Špaček, Miroslav Sekera, SOČR a Petr Popelka

Album s Houslovou sonátou č. 3, Pěti krátkými skladbami Bohuslava Martinů v podání houslisty Josefa Špačka, klavíristy Miroslava Sekery a také s Koncertem pro housle a klavír, který sólisté nahráli se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu vydává Supraphon v pátek 8. září na CD i v digitálních formátech.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu