Světová premiéra skladby Ondřeje Štochla

5. březen 2020

Skladba Ondřeje Štochla, která vznikla na objednávku SOČRu, je připravena na další abonentní koncert ve Dvořákově síň Rudolfina. V pondělí 30. března se k rozhlasovým symfonikům přidají estonský dirigent Olari Elts a finský klarinetista Kari Kriikku, proslulý svým vřelým zájmem o novinky hudebního světa. Bude jistě ideálním interpretem Tří vět o přijetí pro klarinet a orchestr od Ondřeje Štochla (1975).

Dále jsou na programu díla Clauda Debussyho, Erkki-Svena Tüüra a Jeana Sibelia. Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava a jeho záznam o dva dny později ČRo D-dur.

Večer uvede ikonické dílo, Debussyho symfonická báseň inspirovaná verši Stéphana Mallarméa. Osobitou náladu horkého letního odpoledne, kdy Faun odpočívá na břehu moře, píská si na flétnu a vzpomíná na své lásky, vystihl Debussy geniálně. Aniž by to v dané chvíli tušil, přišel v roce 1894 s dílem přelomovým.

Olari Elts

Kdo ví, jakého hodnocení se s odstupem let dočká tvorba Ondřeje Štochla. 30. března každopádně máme jedinečnou příležitost stát se prvními posluchači jeho Tří vět o přijetí, de facto třívětého klarinetového koncertu, ale ještě mnohem více hudební úvahy o pojmech, které souvisejí jak s vytvářením hlubších citových vazeb, tak s obtížností přijetí sebe sama. V kontextu své dosavadní tvorby vnímá Ondřej Štochl skladbu jako přelomovou – jako projev dozrání vhodných hudebních prostředků pro vyjádření daného tématu. Slovo „přijetí“ je u něj těsně spjato s láskou v nejobecnějším slova smyslu.

Estonsko a Finsko v rámci Evropy mnohé spojuje, přinejmenším jazykově a nábožensky. Skladatel Erkki-Sven Tüür prožil první polovinu života jako sovětský občan, druhou jako občan nově svobodného Estonska. Jeho hudbu dnes uvádějí přední umělci a soubory po celém světě, např. The Hilliard Ensemble, Hortus musicus i americké symfonické orchestry, nicméně první objednávky z ciziny přišly právě z Finska, od Helsinské filharmonie. V roce 1990 pro ni vznikla i Pocta Sibeliovi nazvaná Hledání kořenů – nedlouhá, složitě strukturovaná, ale radostně vyznívající předehra.

Program uzavře dílo klasika, tvůrce, který umělecky vykonal mnoho důležitého pro vývoj evropské moderní hudby, Jeana Sibelia. Jeho Symfonie č. 1 měla premiéru za autorova řízení v Helsinkách v dubnu 1899. Jistě v ní zaznamenáme osobitý ohlas i na Čajkovského Patetickou symfonii, uvedenou poprvé o deset let dřív.

PROGRAM

Claude Debussy (1862–1918): Preludium k Faunovu odpoledni
Ondřej Štochl (1975): Tři věty o přijetí pro klarinet a orchestr 
(světová premiéra nové skladby na objednávku SOČRu)
Erkki-Sven Tüür (1959): Pocta Sibeliovi – Searching for Roots (Hledání kořenů)
Jean Sibelius (1865–1957): Symfonie č. 1 e moll, op. 39

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Olari Elts (Estonsko) – dirigent
Kari Krikku (Finsko) – klarinet

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 30. BŘEZNA V 19.30 HODIN.

Vstupenky na koncert můžete zakoupit zde.

Přímý přenos vysílá ČRo Vltava, záznam koncertu vysílá ČRo D-dur 1. dubna od 20:00.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu