Záznam koncertu z Rudolfina. Popelkova „Má vlast“

6. červen 2024

Závěrečný koncert sezony, naplánovaný na pondělí 10. června, věnovali rozhlasoví symfonikové a jejich šéfdirigent provedení Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast.

V Roce české hudby, kdy si připomínáme 200 let od skladatelova narození, zařadili do své koncertní řady dílo, které se povětšinou uvádí při exkluzivních událostech. Tím se ovšem z jedinečné originální kompozice stává tak trochu neživotný památník. O to více se všichni hudebníci – a jistě i posluchači – těší na nadcházející uvedení na „běžném“ koncertě. Ostatně pro velký zájem přidal SOČR i druhý koncert, ve středu 12. června. Značný ohlas zaznamenala programová nabídka rovněž u spřátelených světových rozhlasů. Přímý přenos tak vysílá ČRo Vltava a Litevský rozhlas, záznam nabídne ČRo D-dur, a s ním i rozhlas Polský, Katalánský, Lotyšský, Švédský, Jihokorejský a Izraelský, BBC a Westdeutscher Rundfunk.

Rudolfinum

Smetanova Má vlast je vrcholným uměleckým projevem završujícím české obrození, dobu legitimního emancipačního snažení politicky, kulturně a jazykově dlouho upozaďovaného národa. Ve 20. století opakovaně plnila funkci symbolu se silným potenciálem povzbuzení pro těžké doby a přelomové okamžiky. Naše 21. století Mou vlast definitivně zařazuje jako klenot národní kultury do mezinárodního repertoáru a do světového hudebního dědictví. Postupně čím dál přesněji krystalizuje nadčasová hodnota této jedinečné kompozice.

Vznik Mé vlasti pokrývá v životě Bedřicha Smetany období let 1874 až 1879, ve kterém se postupně musel stáhnout z veřejného života. Během komponování Vyšehradu na podzim roku 1874 totiž zcela ohluchl.

SOČR

První souborné provedení cyklu všech šesti symfonických básní vnímaných dnes jako celek, ale komponovaných a uváděných postupně, se uskutečnilo roku 1882. Stalo se tak v reprezentativním sále na pražském ostrově Žofíně, kde se v 19. století konaly mnohé významné koncerty a kde zazněly i jednotlivé části. Hudebníci účinkovali pod taktovku Adolfa Čecha, kdysi kapelníka Prozatímního divadla a nyní prvního kapelníka Národního divadla.

Má vlast je hudební apoteózou vlasti a bytí národa i oslavou krajiny, naplněné mytickými a dějinnými vzpomínkami i vizemi budoucnosti. Oživuje slávu dávných dob a vyjadřuje se ke kráse přírody, v závěru pak vyvyšuje husitskou tradici, hodící se k tužbám českého národa po dosažení samostatnosti. Má vlast už definitivně prokázala, že výmluvností, obrazivostí, invencí, kompozičním mistrovstvím a nábojem, ale i koncepcí a vznešeným uměleckým patosem možná souvisí s jinými díly své doby, že ale přesto nemá ve světovém repertoáru obdoby.

Program koncertu

Bedřich Smetana (1824–1884)
Má vlast. Cyklus symfonických básní
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Petr Popelka dirigent

Přímý přenos vysílá Vltava v pondělí 10. června od 19:30, záznam nabídne také Český rozhlas D-dur ve středu 12. června od 20:00.

autor: SOČR