Darujte k Vánocům svým blízkým koncertní zážitek

3. prosinec 2019

V rámci koncertní řady Nové horizonty, která má objevovat nové perspektivy klasické hudby, přinášíme zcela unikátní projekt, který propojuje zážitky z živé hudby a filmové projekce. „Filmovo-orchestrální koncert“ Balety ve filmu, který se koná 19. března 2020 ve Foru Karlín, představí dva slavné balety, Dafnise a Chloé Maurice Ravela a Ptáka Ohniváka Igora Stravinského. 

Celý tento orchestrální zážitek bude doplněn filmovým obrazem nově vytvořených tanečních filmů holandského režiséra Lucase van Woerkuma.

Hudební podkres, který zazní v podání SOČRu, se přitom nepřizpůsobuje filmu, ale právě naopak. Videozáznam je neustále synchronizován podle aktuálního tempa orchestru.

Čtěte také

Balet Dafnis a Chloe Maurice Ravela vznikl na objednávku Ruského baletu. Antický námět příběhu je velmi jednoduchý, autorem byl starověký řecký spisovatel Longos. Osudy dvojice popsal v tzv. pastýřském románu o čtyřech dílech. Centrálním obsahem knih je líčení idylického venkovského života na ostrově Lesbos a také nesmělé milostné sbližování se ústřední dvojice. V duchu impresionistické estetiky využívá hudba Dafnise a Chloé barevných možností velkého moderního symfonického orchestru. Premiéra baletu sklidila obrovský úspěch, který se ho drží dodnes. Je tomu tak jistě i proto, že Ravel z něj vytvořil dvě koncertní suity, ve kterých zní několik uzavřených čísel včetně famózního svítání (typická impresionistická lahůdka) nebo energického závěrečného tance v pětičtvrťovém taktu, který už poukazuje na budoucí neoklasicismus.

Pták Ohnivák premiérovaný v Théâtre National de l'Opéra v Paříži roku 1910 byl přijat s velkým ohlasem. V barvité ruské pohádce o kralevici Ivanovi, kouzelném zlatém ptákovi, zakletých pannách a čaroději Kaščejovi, hudba kontrastně maluje a líčí děj a prostředí. Asi nejznámějším číslem je zvukově orgiastický Pekelný tanec, báječná je i závěrečná slavnostní gradace.

Chcete tento mimořádný koncert navštívit, nebo obdarovat své blízké u vánočního stromku originálním kulturním zážitkem? Využijte naší exkluzivní vánoční kampaně a při nákupu vstupenky na tento koncert získejte 20procentní slevu na všechny vstupenky ve všech kategoriích. Stačí jen v košíku použít slevový kód SOCRVANOCE 20 (přes tlačítko „uplatněná sleva“) a sleva bude automaticky načtena. 

Vstupenky lze zakoupit ZDE.

SOČR Ježíšek naděluje až do 24. prosince.

Přejeme vám krásný advent a šťastné a veselé Vánoce! 

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu