Fenomenální Patricia Kopatchinskaja připomene 100. výročí narození Györgye Ligetiho

13. únor 2023

100. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších skladatelů 20. století Györgye Ligetiho připomene SOČR 13. února v Rudolfinu. Zazní Concert Românesc a také Houslový koncert s fenomenální interpretkou Patricií Kopatchinskou. Večer završí Symfonie č. 4 d moll, op. 120 Roberta Schumanna.

Vzhledem k onemocnění pana šéfdirigenta Petra Popelky jsme byli nuceni oslovit jiného dirigenta a částečně upravit program. Děkujeme za pochopení.

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Když v prosinci 1956, po potlačení maďarského povstání sovětskou armádou, emigroval skladatel György Ligeti z Budapešti do Vídně, vzal s sebou jen některé své partitury – ty, které považoval za nejdůležitější. Concert Românesc, Rumunský koncert z roku 1951, byl mezi nimi. Je založen na skutečné rumunské lidové hudbě i na autorově vlastní tvorbě napsané v duchu hry vesnických kapel. Připomeňme, že Ligeti se mj. věnoval etnografickému výzkumu v rodné Transylvánii a s kompozicí začínal jako autor sborových skladeb i úprav lidových písní, ovlivněný hudebním jazykem Bély Bartóka.

Patricia Kopatchinskaja

Koncert pro housle a orchestr

Přestože Ligetiho Concert Românesc vyjadřuje skladatelovu lásku k rumunské lidové hudbě, byl kvůli vtipným místům označen v komunistickém Maďarsku za podvratný, okamžitě zakázán – a znovu uveden až s odstupem mnoha let. Koncert pro housle a orchestr s podobně strhujícím finále vznikal sice ve svobodných poměrech, ale také měl složité osudy. Skladatel ho totiž postupně výrazně přetvářel. Definitivní podoba měla premiéru v roce 1993. Hrál proslulý bulharsko-německý houslista Saschko Gawriloff a Ensemble InterContemporain pod taktovkou Pierra Bouleze.

György Ligeti: Concert Românesc
György Ligeti: Koncert pro housle a orchestr
Přestávka
Robert Schumann: Symfonie č.4 d moll, op. 120 


Valentin Uryupin dirigent
Patricia Kopatchinskaja housle

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu