Francouzská hudba i koncert Vítězslavy Kaprálové

26. leden 2020

Na dalším abonentním koncertu povede rozhlasové symfoniky vynikající operní dirigent, zároveň též milovník a oddaný interpret francouzské symfonické hudby Robert Jindra.

Na programu jsou skladby Vincenta d’Indyho či Césara Francka a také Koncert pro klavír a orchestr d moll Vítězslavy Kaprálové, který přednese laureát řady mezinárodních soutěží Marek Kozák. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá v pondělí 17. února Český rozhlas Vltava, záznam nabídne o dva dny později Český rozhlas D-dur.

Čtěte také

Vincent d’Indy studoval nejprve práva, ale nakonec přeci jen plně rozvinul hudební nadání a zařadil se mezi nejrespektovanější francouzské skladatele své doby. V legendě La Forêt enchantée (Kouzelný les) projevil ohromný smysl pro instrumentaci. Hudební styl skladby, která se dočkala premiéry roku 1878, je konzervativní, rozhodně však okouzlující. 

Brněnskou rodačku Vítězslavu Kaprálovou, žákyni Bohuslava Martinů, zná veřejnost nejen díky tomu, že byla na našem území první výraznou skladatelkou a emancipovanou umělkyní, ale i skrze okolnosti jejího soukromého života, o nichž se mnohé dočteme v knize Jiřího Muchy Podivné lásky. Klavírním koncertem d moll absolvovala jako dvacetiletá brněnskou konzervatoř. Skladba oplývá řadou nápadů a jejich vyznění jistě umocní interpretace Marka Kozáka. 

Svou jedinou symfonii dokončil César Franck v šestašedesáti letech a uzavřel tak tvůrčí odkaz. Při premiéře v Paříži vzbudila vcelku chladné reakce, asi i pro výrazný střet francouzského a německého hudebního dědictví. Různé tradice a podněty však symfonie spojuje s mimořádným umem. Však také její kvality potvrdil čas a trvalý zájem publika.

PROGRAM:

Vincent d’Indy
(1851–1931)
Kouzelný les, symfonická legenda, op. 8

Vítězslava Kaprálová (1915–1940)
Koncert pro klavír a orchestr d moll, op. 7

César Franck (1822–1890)
Symfonie d moll

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Robert Jindra – dirigent
Marek Kozák – klavír

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 17. ÚNORA V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit zde:  

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava. 

Záznam nabízí ve středu 19. února od 20 hodin ČRo D-dur.

Spustit audio