Hodges a Popelka uvádějí v premiéře Smolku

5. prosinec 2022

Vynikající Nicolas Hodges uvede v premiéře Presto e lento pro klavír a orchestr, skladbu, kterou na objednávku SOČRu zkomponoval Martin Smolka. 5. prosince je na programu koncertu v Rudolfinu také 60. symfonie Josepha Haydna a Symphonia domestica od Richarda Strausse. Hudba prostoupená velkolepostí, virtuozitou i žhavou současností k vám dolehne v podání rozhlasových symfoniků a jejich šéfdirigenta Petra Popelky.

Přímý přenos koncertu odvysílala ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Haydnova Symfonie č. 60 je datována rokem 1775 a její podtitul „Il distratto“ se dá přeložit jako Roztržitý. Vychází ze scénické hudby ke stejnojmenné komedii Jeana-Françoise Regnarda, hře o muži, který zapomene na vlastní svatbu. Partitura – s velkým rozpětím nálad od nápodoby barokního stylu po směs balkánských melodií – byla díky své zábavnosti tak úspěšná, že se Haydn rozhodl upravit z ní symfonii, z těchto důvodů neobvykle šestivětou.

Čtěte také

Na počátku této premiéry bylo setkání Martina Smolky s Nicolasem Hodgesem, který se na festivalu v Kolíně nad Rýnem podílel na uvedení autorovy komorní skladby. Po koncertě Smolku požádal, aby mu napsal něco pro klavír a orchestr. Realizace novinky si vyžádala čas, zdržení přinesly mj. dva roky protipandemických omezení. Premiérovaná kompozice, vnitřně kontrastní v náladách, zvuku a tempech i v užitém hudebním jazyku, by se podle slov autora mohla také jmenovat třeba Třískej a hlaď; tak výrazně je v ní přítomen humor i uličnictví. V jiných místech je pak úkolem pianisty dotýkat se klavíru jemně, nacházet sametové a křehké tóny i tajemné zvuky.

Na básni Symphonia domestica pracoval Richard Strauss v roce 1903 v Berlíně. Podařilo se mu vyjádřit hudbou reflexi bezpečného, možná dokonce až idylického domácího rodinného života. Premiéru díla si autor rezervoval pro turné po Americe; uskutečnila se v roce 1904 v newyorské Carnegie Hall pod jeho dirigentskou taktovkou.

PROGRAM

Joseph Haydn
Symfonie č. 60 C dur „Il Distratto“
Martin Smolka
Presto e lento pro klavír a orchestr (premiéra)
Richard Strauss
Symphonia domestica

 

Petr Popelka dirigent
Nicolas Hodges klavír

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu

Partneři koncertu