Hvězdná houslistka Leila Josefowicz s rozhlasovými symfoniky

2. únor 2020

Umělecké charisma, dechberoucí techniku i emocionálně nabitý výkon slibuje setkání s houslistkou obdivovanou po celém světě, Leilou Josefowicz. Na abonentním koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu 9. března uvedou Koncert Albana Berga s podtitulem „Památce anděla“. Dále zahraje orchestr pod taktovkou Alexandra Liebreicha skladby Viktora Ullmanna a Johannesa Brahmse. Přímý přenos z pondělního večera vysílá ČRo Vltava. 

Následný prémiový večer 10. března byl bohužel zrušen kvůli vládním opatřením proti šíření koronavirové nákazy, do kterých patří i zákazu všech sportovních, kulturních a náboženských akcí pro více než 100 osob.

Leila Josefowicz byla před časem oslavována jako zázračné dítě, dnes patří k nejvýraznějším houslistům své generace. S vášnivým nábojem a nadšením hledá a studuje nové skladby. S důvěrou se na ni obracejí mnozí současní skladatelé jako John Adams, Esa-Pekka Salonen, Colin Matthews a Steven Mackey, aby na premiérách představila jejich novinky, nejednou psané speciálně pro ni. Vystoupila s Newyorskou filharmonií, Washingtonským národním symfonickým orchestrem, Bostonským symfonickým orchestrem, Losangelskou filharmonií, spolupracovala s Cleveland Orchestra, Tonhalle-Orchester Zürich, BBC Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra. 

Čtěte také

Tentokrát ji tedy uslyšíme v doprovodu rozhlasových symfoniků z Prahy, a to v mimořádně působivém  koncertu „Památce anděla“. Alban Berg ho zkomponoval v posledním roce svého života (1935), v době narůstající úzkosti z nacismu. Dílo psal se vzpomínkou na předčasně zesnulou osmnáctiletou dceru Almy Mahlerové a architekta Waltera Gropiuse. Skladba kombinuje dodekafonii s tonalitou i s Bachovým odkazem a zůstává nejčastěji hraným dílem svého autora. 

Večer v Rudolfinu uvede předehra k opeře Rozbitý džbán od Viktora Ullmanna, terezínského autora, který ani v nepředstavitelně obtížných podmínkách nepřestal tvořit a dodával tak svým spoluvězňům sílu ke zdolávání krutého údělu. Operu Rozbitý džbán dopsal ovšem těsně před deportací do Terezína. Komponoval ji na vlastní libreto podle Heinricha Kleista a opeře předsadil rozměrnou předehru.

Po přestávce vyslechneme Brahmsovu První symfonii c moll, kterou dirigent Hans von Bülow v nadsázce, leč trefně nazval Beethovenovou Desátou. Přináší hudbu dramaticky dravou a údernou, v pomalé větě poklidnou, ve třetí bezstarostnou a ve finále vítěznou. 

PROGRAM

Viktor Ullmann (1898–1944): Rozbitý džbán, předehra k opeře
Alban Berg (1885–1935): Koncert pro housle a orchestr „Památce anděla“
Johannes Brahms (1833–1897): Symfonie č. 1 c moll, op. 68      

Leila Josefowicz – housle 
Alexander Liebreich – dirigent

 

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 9. A 10. BŘEZNA V 19.30 HODIN

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu