V podání SOČRu a violoncellisty Istvána Várdaie zazněl oblíbený Elgarův koncert

31. říjen 2019

V pondělí  25. listopadu pro vás bude připraven další abonentní večer SOČRu, tentokrát pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Marka Šedivého. Špičkový violoncellista István Várdai uvede Koncert e moll Edwarda Elgara, a to na vzácný Stradivariho nástroj, na který dříve hrála legendární interpretka Elgarovy hudby, Jacqueline du Pré.

Zazní také lyrická skladba od dalšího z britských skladatelů, Ralpha Vaughana Williamse. Druhá část večera bude patřit hudbě ruské, Sergeji Prokofjevovi a Alexandru Skrjabinovi. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina můžete poslouchat na stanici Vltava, záznam pak o dva dny později na ČRo D-dur.

István Várdai

„Five Variants of Dives and Lazarus“ složil Ralph Vaughan Williams roku 1939 pro smyčce s harfou. Inspiroval se lidovou písní, kterou znal dlouhá léta, a pracoval s jejími rozmanitými podobami a verzemi.

Violoncellový koncert e moll patří k nejvyhledávanějším skladbám Edwarda Elgara. Vznikl v roce 1919 pod dojmem válečných hrůz. Elegické dílo, intimní i virtuózní, působí jednoduše, ale má v sobě intenzivní hloubku, nostalgii a nesporně též smutek nad zbídačelou Evropou. První uvedení zrovna úspěšná nebyla; skrytou krásu díla publiku definitivně rozkryla až v 70. letech cellistka Jacqueline du Pré. Patří ke kouzleným okamžikům tohoto večera, že sólista István Várdai vystoupí se vzácným Stradivariho nástrojem, na který v minulosti hrála i jmenovaná legendární interpretka.

István Várdai

Mladý maďarský umělec (1985) získal řadu cen a mj. je dosud jediným violoncellistou, který vyhrál obě nejprestižnější mezinárodní violoncellové soutěže, ženevskou i mnichovskou. V současnosti dělí svou energii mezi sólová vystoupení se symfonickými orchestry a hudbu komorní; v této oblasti jsou jeho partnery např. András Schiff, Jurij Bašmet, Gidon Kremer, Jean-Efflam Bavouzet nebo Mischa Maisky. Umělcův sólový repertoár zahrnuje vedle proslulých opusů minulosti i mnohé skladby 20. a 21. století. Na CD natočil také hudbu našich autorů, Jana Křtitele Vaňhala, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Mysteriózní i extatické Sny zkomponoval Sergej Prokofjev ve svých devatenácti letech. Už na počátku komponistovy dráhy vykazuje symfonická báseň značný stupeň umělecké originality, který se v dalších desetiletích jen a jen prohluboval. 

István Várdai

Fantazijní symfonii, mystickou Le Poème de l’extase, komponoval Alexandr Nikolajevič Skrjabin v polovině prvního desetiletí dvacátého století. Nehleděl na konvence, promítl do ní  orgiastické, snové i kosmické představy.

Takto rozmanitý a náročný repertoár bude jistě náležitě silnou inspirací pro Marka Šedivého, který vstupuje do své druhé sezony jako hlavní hostující dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

PROGRAM:

Ralph Vaughan Williams (1872–1958): Five Variants of „Dives and Lazarus“
Edward Elgar (1857–1934): Koncert pro violoncello a orchestr e moll, op. 85
Sergej Prokofjev (1891–1953): Sny, symfonická báseň, op. 6
Alexandr Nikolajevič Skrjabin (1872–1915): Le Poème de l’extase, op. 54

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, dirigent Marek Šedivý
István Várdai – violoncello

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu