Open air koncert Rusalka v parku s Kateřinou Kněžíkovou v hlavní roli

28. srpen 2021

Výběr nejznámějších árií ze slavné opery Rusalka přednesli elitní operní pěvci při mimořádném open air představení Rusalka v parku 28. srpna v zámeckém areálu v Litni.

U příležitosti oslav 10. výročí založení neziskové organizace Zámek Liteň a Festivalu Jarmily Novotné zde na rozměrné scéně vystoupili ti nejžádanější ve svém oboru – sólisté Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník, Jana Kurucová, Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s dirigentem Robertem Jindrou a další. Vedle kvalitního hudebního přednesu návštěvníky potěšila multimediální produkce bratrů Cabanů v podobě velkoplošných projekcí, s tanečním doprovodem. Umělci i organizátoři tímto mimořádným koncertním provedením zároveň vzdali poctu jednomu z nejslavnějších českých hudebních děl všech dob – opeře Rusalka, která byla poprvé uvedena před 120 lety.

Středočeská malebná obec se pyšní zámeckým sídlem s přilehlým parkem, které oplývá svým nezaměnitelným půvabem a geniem loci. Právě toto místo vyhodnotil pro ztvárnění zmíněného operního skvostu jako dokonalé osobitý režisér, choreograf a scénograf Michal Caban, který přichystal multimediální podobu projektu: „Protože se Rusalka v parku odehraje ve speciálním prostředí, pracujeme na přípravách projektu již více než rok, abychom nepodcenili žádnou ze složek. Lokalitu parku jsme si vybrali proto, že v něm je krásné jezírko, a vůbec přírodní scenérie je k opeře Rusalka naprosto adekvátní a bude hrát také velký význam v rámci naší inscenace. Návštěvníci uslyší klíčové scény z opery. Jedná se o koncertní provedení, tedy orchestr a pěvci budou na pódiu zpívat své party a zámecký park plánuji využít vizuálně a chci do něj zapojit tanečníky, kteří budou operu hrát v reálném prostředí.,“ vykreslil konkrétní obrysy ještě před představením Michal Caban.

Open air koncert RUSALKA V PARKU se stal zároveň poděkováním podporujícím institucím, umělcům i jednotlivcům: „Po těch 10 letech existence neziskové organizace i festivalu se sluší poděkovat všem, kteří nás podpořili, vystupovali v Litni i na dalších našich projektech, přijeli a napsali o tom, co děláme. Pro mě samotnou je radost to se všemi oslavit. Koncert má benefiční charakter a část výtěžku ze vstupného poputuje na opravu oranžerie – kulturní památky v zámeckém areálu v Litni,vysvětlila ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň a Festivalu Jarmily Novotné, Ivana Leidlová.

ÚČINKOVALI

Kateřina Knežíková – Rusalka
Richard Samek – Princ
Jan Martiník – Vodník
Jana Kurucová – Cizí knežna a Ježibaba
Jarmila Balážová, Markéta Böhmová, Tamara Morozová – 1., 2. a 3. Žínka

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Robert Jindra – dirigent

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu