Slavnostně do 95. sezony SOČRu

1. říjen 2021

V pátek 1. října měli hudebníci vystoupit pod taktovkou svého současného šéfdirigenta Alexandra Liebreicha, ale jeho zdravotní indispozice původní záměry změnila. Dirigoval Petr Popelka, vynikající umělec, který se u SOČRu ujme šéfdirigentského postu od příští sezony, a místo původně ohlášeného Svěcení jara jste mohli ve finále večera slyšet Symfonické tance od Sergeje Rachmaninova. 

Čajkovského Koncert b moll je jednou z nejpopulárnějších hudebních skladeb všech dob. Vznikl v polovině 70. let 19. století a jeho vznik inspiroval pianista Nikolaj Rubinštejn. 

Gabriela Montero

Pro nás bude tato slavná kompozice příležitostí k setkání s brilantní venezuelskou klavíristkou (a také skladatelkou) Gabrielou Montero, která si díky výjimečnému hudebnímu nadání, vizionářské interpretaci a jedinečné schopnosti improvizace vysloužila chválu kritiků, oddané příznivce v publiku i cenná uznání. Vedle uměleckých kvalit je pozoruhodný také její společenský kredit. Gabriela Montero je přesvědčenou zastánkyní lidských práv a její hlas rezonuje i za zdmi koncertních síní. Amnesty International ji v roce 2015 jmenovala honorární konzulkou a nadace Human Rights Foundation jí udělila uznání za vynikající práci v oblasti lidských práv. Gabriela dvakrát vystoupila s projevem a hudebním představením na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V roce 2012 získala Rockefellerovu cenu za příspěvek k umění a v roce 2008 vystupovala jako speciální host na inauguraci prezidenta Baracka Obamy.

Petr Popelka, šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu

I finále večera patřilo ruské hudbě. Sergej Rachmaninov, známý dnes především jako autor hudby pro klavír, psal také působivá orchestrální díla. Tvůrce tří symfonií a symfonických básní v roce 1940 dokončil svou poslední velkou skladbu, Symfonické tance. Dílo plné energických tanečních rytmů, nápaditých instrumentačních postupů i hluboké nostalgie, dnes patří do repertoáru všech světových orchestrů a skvěle zakončí večer rozhlasových symfoniků.

PROGRAM

Petr Iljič Čajkovskij
Koncert pro klavír a orchestr č. 1 b moll, op. 23
Sergej Rachmaninov
Symfonické tance. op. 45

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Petr Popelka – dirigent
Gabriela Montero – klavír

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu