SOČR nahrává hudbu k novému filmu Jiřího Mádla – Vlny

16. duben 2024

Snímek Jiřího Mádla Vlny odehrávající se v rozhlasovém prostředí šedesátých let minulého století vpluje do českých kin 15. srpna 2024. Filmový soundtrack skladatele Simona Goffa nahrává Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Zapojení rozhlasových symfoniků do natáčení filmu je symbolické, neboť příběh vypráví o redakci Československého rozhlasu a jejích odvážných novinářích během okupace vojsky Varšavské smlouvy.

„Spolupráce s orchestrem byla naprosto fantastická. Stejně tak s dirigentkou Michaelou Rózsou Růžičkovou. Byla radost nahrávat s tak skvělými muzikanty,“ pochvaluje si kooperaci skladatel Simon Goff. Do soundtracku filmu Vlny dokonce vložil i hudbu, která se hrála v Československu v šedesátých letech minulého století. „Je skvělá. Hodně jsem ji při práci poslouchal a otevřela mi nové obzory,“ přiznává skladatel. Simon Goff pozitivně hodnotí také zvukové a akustické kvality Studia 1 v budově Českého rozhlasu v Praze, kde SOČR sídlí. Prostor popisuje slovy: „Hudba se tu krásně nese. Je pro mě čest, že soundtrack snímku vytváříme zrovna tady.“

Samotný příběh byl pro skladatele inspirací a při komponování mu velmi napomohl. „Kritéria pro výběr hudby se týkala především zvýraznění a posílení story, zvýraznění dramatu. Muzika má sledovat každou jednotlivou postavu a jednotlivé momenty příběhu. V některých okamžicích má být izolovaná, jemná a citlivá, v jiných zase naopak, podle toho, co se zrovna na plátně děje,“ dodává Simon Goff k hudbě vznikajícího filmu.

Snímek režiséra Jiřího Mádla odhaluje doposud utajené události z historie Československého rozhlasu. V hlavní roli se představí herec Vojtěch Vodochodský, jeho mladšího bratra hraje Ondřej Slupka. Film Vlny bude do kin uveden již toto léto, a to 15. srpna 2024.

autor: SOČR
Spustit audio