Svárovský, Benci a SOČR v hudbě ruské i anglické

23. prosinec 2019

První koncert rozhlasových symfoniků v novém roce přinese v pondělí 6. ledna pozoruhodná díla z ruského a anglického kulturního okruhu. Skladby Benjamina Brittena, Dmitrije Šostakoviče a Petra Iljiče Čajkovského ožijí pod taktovkou Leoše Svárovského. V Šostakovičových Romancích si vychutnáme veliký, zároveň citem a citlivostí vedený hlas Jozefa Benciho.

Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá Český rozhlas Vltava, záznam nabídne o dva dny později Český rozhlas D-dur.

Z Brittenova Petera Grimse, naplněného smířlivým humanismem a mistrnou hudební charakteristikou, vyslechneme Čtyři mořská interludia, integrální součást opery, která se zároveň uplatňuje i jako vděčná součást symfonických programů. Jejich hudba oplývá barvitými obrazy a náladami, zvukomalbou, melodičností i expresivitou. 

Čtěte také

Prostřednictvím Benjamina Brittena se po válce významně rozvíjely kontakty britské a ruské hudební kultury. Sám Britten měl umělecky blízko k Šostakovičovi, z jehož odkazu nás čeká Šest romancí na verše anglických básníků z roku 1942. Mezi motivy jsou silně přítomny smrt, temná doba války, vzpomínky na přátele… Dmitrij Šostakovič využil ruské překlady básní a vytvořil velmi osobní a tragickou hudbu, kterou jistě můžeme vnímat jako reflexi stalinského režimu. 

Barva hlasu, pozoruhodný smysl pro intimitu písňového repertoáru i dokonalá výslovnost předurčují Jozefa Benciho k vynikající interpretaci písní. Tomuto repertoáru se věnuje už od studentských let a chápe ho jako vítanou pěveckou očistu i ponor do hlubin duše. Jeho podání jistě umocní zážitek z Šostakovičova díla. 

Posledním – a nesporně s radostí očekáváným tvůrčím úkolem bude pro SOČR a jeho hosta, dirigenta Leoše Svárovského, mistrovská 6. symfonie Petra Iljiče Čajkovského. Autor celoživotně trpěl pocitem nespokojenosti s výsledky své tvorby – stejně tomu tak bylo i při práci na jeho poslední symfonii z roku 1893. Nicméně, v dopise adresovaném synovci nakonec uvedl, že symfonii považuje „za nejlepší, ale hlavně nejupřímnější ze všech svých prací.“ Při jiné příležitosti prohlásil: „Nikdy jsem nenapsal a nenapíšu nic lepšího…“ Premiérové provedení řídil sám autor. Stalo se tak v říjnu roku 1893; devět dní na to Čajkovskij zemřel. „Patetická“ se záhy stala jednou z nejhranějších a nejvřeleji přijímaných skladeb světového orchestrálního repertoáru. 

PROGRAM:

Benjamin Britten (1913–1976)
Čtyři mořská interludia z opery Peter Grimes, op. 33a

Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Šest romancí na verše anglických básníků, op. 62a

Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893) 
Symfonie č. 6 h moll „Patetická“, op. 74   

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Leoš Svárovský – dirigent
Jozef Benci – bas 

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 6. LEDNA V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit na zde.

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava. 

Záznam nabízí ve středu 8. ledna od 20 hodin ČRo D-dur.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu