Symfonický orchestr Českého rozhlasu získal nominaci na cenu Anděl

2. březen 2021

Mezi nominacemi na Ceny Anděl v kategorii Klasika se umístilo CD s klavíristou Janem Bartošem a s dirigentem Jakubem Hrůšou, které vyšlo minulý rok ke 150. výročí narození Vítězslava Nováka.

Jubilejní třicátý ročník prestižních cen České hudební akademie se bude konat 29. května. V rámci každoročně očekávaného vyhlašování budou opět oceněni ti nejvýraznější hudebníci a nejvydařenější nahrávky loňského roku. Ceny Anděl oslaví současnou hudbu napříč žánry a připomenou projekty a hudebníky, které bylo v roce 2020 nejvíce slyšet. Ceny se budou již tradičně udělovat v základních a žánrových kategoriích. Kompletní nominace naleznete zde.

Čtěte také

Za myšlenku první studiové nahrávky Klavírního koncertu e moll se celou svou autoritou postavil klavírista Jan Bartoš, který řekl: „Když jsem před pěti lety studoval Klavírní koncert g moll Antonína Dvořáka, zjistil jsem, že jeho slavný student Vítězslav Novák také napsal klavírní koncert. Později jsem zjistil, že se v Praze v minulosti již uváděl, ale i přesto se o tomto díle nemluvilo. Když jsem si ho poprvé zahrál, okamžitě jsem věděl, že ho chci nastudovat. Po několika mých koncertních provedeních a pozitivních ohlasech jsme se společně se Supraphonem rozhodli, že toto dílo si zaslouží být nejen nahráno, ale poprvé i vydáno.“ Nové album obsahuje také Novákovy skladby Toman a lesní panna – Symfonická báseň pro velký orchestr op. 40 a Za soumraku op. 13. 

Jan Bartoš a Jakub Hrůša

Předávání, v rámci kterého se tradičně představí také výrazní čeští hudebníci, se podobně jako v loňském roce přizpůsobí aktuální epidemiologické situaci. „Přestože jsme doufali, že se k nestandardnímu formátu Andělů tentokrát nebudeme muset uchýlit, vývoj situace pořádání hromadných společenských událostí bohužel stále nepřeje. Naším cílem je připravit nezapomenutelný večer pro diváky České televize a věřme, že i pro nominované, kterým bychom rádi slavnostní atmosféru ceremoniálu dopřáli. Musíme však počítat s různými scénáři, které ale všechny slibují výjimečnou podívanou,“ vysvětluje Lucie Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Jubilejní třicátý ročník Cen Anděl Coca-Cola 2020 odvysílá 29. 5. 2021 Česká televize 1.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu