Vychází album Mystérium času Miloslava Kabeláče. Nová nahrávka SOČRu s dirigentem Marko Ivanovićem

23. září 2022

V generaci českých skladatelů, jejichž tvorba spadá převážně do období kolem poloviny 20. století, zaujímá přední místo Miloslav Kabeláč, který svým životem i dílem akcentuje velmi aktuální téma: neústupnost vůči zlu a oddanost humanistickým ideálům. Obojí prokázal za nacistické okupace i v časech komunistické diktatury.

Miloslav Kabeláč

Miloslav Kabeláč, jeden z největších českých symfoniků 20. století, akcentuje svým životem i dílem velmi aktuální téma: neústupnost vůči zlu a oddanost humanistickým ideálům. Obojí prokázal za nacistické okupace i v časech komunistické diktatury. Za nejtěžší totality unikal skladatel z ideologického sevření fascinovaným pohledem ke hvězdné obloze; v Mysteriu času, jež patří k nedoceněným drahokamům evropské symfonické tvorby 20. století, hovoří o citovém rozechvění z vesmírného dění, z pevného řádu, který všemu vládne.

On sám o svém díle napsal: „Vznikalo z mých lidských a uměleckých zásad a představ. Jaký bude jeho osud, nezáleží již na mně. Jen čas – třeba i nečas – prověří jeho hodnotu.“ Z této prověrky časem vyšla Kabeláčova tvorba s jednoznačným úspěchem.

Mysterium času

Supraphon ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a s dirigentem Marko Ivanovićem vydává album s Kabeláčovými skladbami: Mysterium času – Passacaglia pro velký orchestr, op. 31; Hamletovská improvizace pro velký orchestr Op. 46; Zrcadlení Op. 49; Proměny (Metamorfózy) II. chorálu Hospodine, pomiluj ny Op. 58.

„Symfonický orchestr Českého rozhlasu je naprosto skvělý a ochotný orchestr, který má zcela pochopitelně obrovskou zkušenost se studiovou prací. Navíc se jedná o orchestr, se kterým byl Kabeláč dlouhé roky profesně svázán, a tak si velmi vážím toho, že jsem právě s ním mohl Kabeláčovo souborné orchestrální dílo natočit,“ dodává ke spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu dirigent Ivanović.

Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu