Čajkovského Houslový koncert v podání Jana Mráčka přinesl mimořádný zážitek

22. únor 2021

Skvostný koncert D dur, prostoupený melancholií i horoucí vášní, v němž může sólista předvést všechny své přednosti technické i výrazové, byl vrcholem živě vysílaného koncertu rozhlasových symfoniků ze Studia 1 Českého rozhlasu. Jan Mráček se s tímto dílem po čase vrátil k rozhlasovým symfonikům, pod taktovku dirigenta Roberta Jindry.

Záznam koncertu si můžete poslechnout na ČRo Vltava.

Jean Sibelius: Valse triste, op. 44 č. 1
Gabriel Fauré: Pelléas a Melisanda, suita, op. 80
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35

Robert Jindra – dirigent
Jan Mráček – housle

Studio 1 Českého rozhlasu, pondělí 22. února 2021 ve 20.00 hodin
Přímý přenos koncertu vysílal ČRo Vltava
Záznam nabízí 24. února od 20.00 hodin ČRo D-dur
Videopřenos jste mohli sledovat na FB profilu SOČRu.

Čtěte také

Populární miniatura Jeana Sibelia Valse triste (1903) je spjata s hudbou k divadelní hře Kuolema, jejímž autorem byl skladatelův švagr Arvid Järnefelt, a na jejíž podobě se významně podepsal Sibeliův obdiv k vídeňskému valčíku i proslulému Johannu Straussovi.

Když vlámský dramatik, básník, představitel symbolismu a nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1911 Maurice Maeterlinck sepsal pohádkový mýtus o osudovém poutu Pelléase a Melisandy, nejspíš ho ani nenapadlo, jak mocný impuls tím vnese do hudebního světa. Scénickou hudbu ke hře vytvořil Jean Sibelius, přelomovou operu Claude Debussy, symfonickou báseň Arnold Schönberg. Jako vůbec první z mistrů kompozice se ovšem tímto dramatem zabýval Gabriel Fauré. Z hudby ke hře vytvořil s odstupem času čtyřvětou suitu, jejíž součástí je i slavná siciliana.

Čajkovského Houslový koncert v podání Jana Mráčka, 22. února 2021, Robert Jindra

Finále bylo zadáno pro houslistu Jana Mráčka, který před vlastním uměleckým výkonem neváhal svolit i k rozhovoru. Témat se nabízelo bezpočet, protože k SOČRu ho poutá opravdu dlouholetý a blízký vztah, s orchestrem prakticky vyrůstal, uvážíme-li, že jeho maminka je jednou z opor skupiny primů. Tím upřímnější radost se mezi hudebníky vždy rozhostila, když Honza vybojoval některou z nádherných trofejí, ať už 2. cenu na Mezinárodní hudební soutěži Pražského jara nebo fantastické zlato v Mezinárodní soutěži Fritze Kreislera ve Vídni. Bylo jen logickým vyústěním těchto událostí, že se v roce 2011 stal vůbec nejmladším sólistou, který kdy se SOČRem vystoupil. Od té doby se vrací pravidelně a tentokrát společně provedou virtuózní dílo plné krásných melodií, Čajkovského Koncert D dur z roku 1878.

Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu