SOČR s Alexanderem Liebreichem hrají Vessels of Light od Lery Auerbach v české premiéře

23. březen 2023

Od Lery Auerbach poznáme Symfonii č. 6 pro violoncello, sbory a orchestr Vessels of Light, skladbu inspirovanou příběhem japonského diplomata, který během druhé světové války zachránil tisíce židovských životů. Po přestávce za­zní Velká symfonie C dur Franze Schuberta.

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Mezinárodně uznávaná rakousko-americká skladatelka, dirigentka a pianistka, ale také básnířka, spisovatelka a výtvarnice Lera Auerbach se narodila na Uralu. Po zániku Sovětského svazu odjela studovat na Juilliard School do New Yorku. V Americe i v Evropě rozvinula bohaté aktivity jako klavíristka. Současně si u ní od 90. let objednávají skladby renomované hudební instituce, festivaly, umělci a soubory. Tvorba Lery Auerbach odráží komplexní umělecké vidění světa. Její hudba je propracovaná, emotivní a odvážně nápaditá. Zatím poslední symfonie Lery Auerbach vznikla na objednávku památníku obětí a hrdinů holokaustu v Jeruzalémě Jad Vašem a podnět k dílu dala violoncellistka Kristina Reiko Cooper, jejíž otec byl mezi zachráněnými. Dílo je věnováno těm, kteří riskují všechno, aby zachránili ostatní.

Alexander Liebreich | Beethovenova Sedmá symfonie | Rudolfinum, 20. června 2022

Hudba Franze Schuberta tvoří pomyslný most mezi klasicismem a raným romantismem. Měl velký melodický talent a prokázal mimořádný umělecký dar vystihnout poetické a lyrické nálady. Jeho poslední symfonie, takzvaná Velká, mu vynesla značné uznání a zařadila ho jako symfonika hned za Beethovena. Premiéru výjimečně rozsáhlé skladby měla realizovat vídeňská Společnost přátel hudby, ale dílo se nepodařilo nastudovat. První uvedení se tak uskutečnilo až roku 1839 v Lipsku, a to díky iniciativě Roberta Schumanna a za řízení Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

PROGRAM

Lera Auerbach (1973)
Symfonie č. 6 „Vessels of Light“ pro violoncello, sbory a orchestr
Franz Schubert (1797–1828)
Symfonie C dur Velká

 

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Alexander Liebreich dirigent
Kristina Reiko Cooper violoncello
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek sbormistr

Alžběta Poláčková soprán
Lucie Hilscherová mezzosoprán
Martin Šrejma tenor
Jiří Hájek baryton

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu