Virtuos Jean-Guihen Queyras hraje skladby inspirované Spojenými státy. Zazní díla Dvořáka, Martinů a Stravinského

10. říjen 2022

Amerika jako inspirace tří skladeb slovanských autorů bude leitmotivem koncertu rozhlasových symfoniků v pondělí 10. října. Violoncellový koncert h moll Antonína Dvořáka zahraje francouzský virtuos Jean-Guihen Queyras. Nový šéfdirigent Petr Popelka dále se SOČRem uvede symfonické preludium Skála od Bohuslava Martinů a Stravinského Symfonii o třech větách.

Přímý přenos koncertu vysílal ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Bohuslav Martinů napsal Skálu pro Clevelandský orchestr a dirigenta George Szella; objednávka souvisela s oslavami 40. výročí vzniku tělesa. Námět našel ve zprávě guvernéra Williama Bradforda o vylodění evropských průkopníků na východním pobřeží v Nové Anglii kolem roku 1620. Původem maďarský umělec George Szell odešel do USA před nacisty, stejně jako Bohuslav Martinů, který se musel za oceánem pracně aklimatizovat. Renomé získával postupně, zejména díky sérii mistrovských symfonií a skladeb pro významné sólisty a soubory.

Petr Popelka

Také Igor Stravinskij se uchýlil do USA před nacistickou hrozbou. Prvním velkým dílem, které na americké půdě složil, byla neoklasická Symfonie o třech větách. Ačkoliv ruský skladatel většinou popíral mimohudební inspirace ve své tvorbě, v souvislosti se symfonií nepo­krytě mluvil o druhé světové válce a radosti nad postupem spojeneckých sil, která se promítla do charakteru třetí věty díla.

Během svého pobytu ve Spojených státech, byť o půlstoletí dříve, napsal Antonín Dvořák geni­ální Koncert pro violoncello a orchestr h moll. Koncipoval ho velkoryse, aniž by ovšem jakkoli potlačil intimitu hudby – posmutnělost pramenící z přesycení velkoměstským ruchem i ze stesku po dětech, přátelích a přírodě. Silnou inspirací při tvorbě bylo i úmrtí Josefiny Kounicové, Dvořákovy švagrové, jeho první a nenaplněné lásky.

Jean-Guihen Queyras

K provedení díla, které se stalo jedním z pilířů cellové literatury a nejoblíbenějším instrumentálním koncertem vůbec, se na po­zvání SOČRu vrátí francouzský virtuos Jean-Guihen Queyras.

PROGRAM 


Bohuslav Martinů (1890–1959): Skála, H 363
Igor Stravinskij (1882–1971): Symfonie o třech větách
Antonín Dvořák (1841–1904): Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104

 

Petr Popelka dirigent
Jean-Guihen Queyras violoncello

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu