Vivaldi, Martinů a Mendelssohn v podání SOČRu

10. prosinec 2019

Předvánoční setkání se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nabídne v pondělí 16. prosince ve Dvořákově síni Rudolfina tajemnou Sinfoniu „Al Santo Sepolcro“ od Antonia Vivaldiho, Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány od Bohuslava Martinů s klavíristou Martinem Kasíkem a tympanistou Tiborem Adamským a ve finále majestátní 3. symfonii Felixe Mendelssohna-Bartholdyho zvanou „Skotská“. 

Dirigovat bude Alexander Liebreich. Přímý přenos vysílá Český rozhlas Vltava, záznam nabídne o dva dny později Český rozhlas D-dur.

Sinfonia “Al Santo Sepolcro” od Antonia Vivaldiho je plně spjata s italským územím; její nedatovaný rukopis se zachoval v Turíně a vznikla pravděpodobně k vysvěcení kaple ve městě Varallo. Díky své výrazové intenzitě se přiřadila k jeho nejoblíbenějším skladbám.  

Čtěte také

Pro koncert, který je součástí festivalu Dny Bohuslava Martinů, vybrala dramaturgie orchestru skladatelův Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány. Pozoruhodná kompozice ze září 1938 má neobarokní charakter i formu a mimořádně soustředěný, závažný a dramatický výraz. Využívá stejný princip jako historické concerto grosso – dvojitý soubor hráčů, mezi nimiž je exponován sólový klavír a part tympánů. Martinů psal Dvojkoncert ve Švýcarsku, s výhledem na německou hranici, ovlivněn zprávami o událostech vedoucích k podepsání Mnichovské dohody. 

Sóla přednesou vynikající klavírista, zároveň pedagog a prezident Chopinova festivalu v Mariánských Lázních Martin Kasík a tympanista, člen SOČRu a spolupracovník řady dalších hudebních seskupení, Tibor Adamský. Koncert se koná v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů.

Barvitý večer završí Skotská symfonie Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Skotské tematice prostoupené přírodní lyrikou se skladatel věnoval už dříve, v koncertní předehře Hebridy. V symfonii č. 3 a moll rozvinul vzpomínky na sever naplno a dosáhl v ní dokonalého propojení klasické formy s romantickou citovostí. 

PROGRAM:

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Sinfonia „Al Santo Sepolcro” RV 169

Bohuslav Martinů (1890–1959)
Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H 271

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847)
Symfonie č. 3 a moll „Skotská“, op. 56     

Alexander Liebreich – dirigent
Martin Kasík – klavír
Tibor Adamský – tympány

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 16. PROSINCE V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit ZDE.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu