Oslava hudby a talentu. Ceny Anděl v kategoriích Klasika a Jazz získali SOČR s dirigentem Marko Ivanovićem a Štěpánka Balcarová

17. duben 2023

Česká hudební akademie vyhlásila v sobotu 15. dubna v rámci slavnostního ceremoniálu v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště držitele Cen Anděl za rok 2022. Dvě ze čtrnácti kategorií patří klasické hudbě a jazzu.

Čtěte také

V oblasti klasiky ze tříkolového hlasování odborné poroty vzešlo jako vítězné album společná nahrávka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dirigenta Marko Ivanoviće věnovaná orchestrální tvorbě Miloslava Kabeláče, významného českého autora druhé poloviny dvacátého století. Album z vydavatelství Supraphon obsahuje Kabeláčovy skladby Mysterium času, Zrcadlení, Hamletovská improvizace pro velký orchestr a Proměny (Metamorfózy) II chorálu Hospodine, pomiluj ny.

Kabeláčovy skladby jsou novátorské a současně mimořádně emocionálně působivé. Právě i díky vydanému kompletu jsme svědky počínajícího postupného přerodu soudobého skladatele v klasika“, říká o této nahrávce v rámci vltavského Alba dne hudební publicista Petr Veber.

Jazzové Štěstí

V oblasti jazzové hudby získala Cenu Anděl za rok 2022 nahrávka Štěstí trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové, které přináší nové zpracování jejích písní na texty básníka Juliana Tuwima. „Ačkoli jde o živou nahrávku, slyšíme báječně čisté žestě a doslova žhavé smyčce v přesné souhře a skvělé dynamické balanci. Balcarová svou orchestrální úpravu netvořila šablonovitě, každé písni se naopak snažila najít přesně to, co rozvíjí její významové sdělení.

Čtěte také

Přitom neztratila ze zřetele ani svobodu svého vlastního hudebního vyjádření a myslela i na své spoluhráče. Některé kompozice se rozlévají do závratných délek, ale přesto nepůsobí rozvlekle či nesourodě. Soustředěnost a precizně vykroužená forma kráčí ruku v ruce s jakousi závratnou radostí ze svobodného projevu,“ říká ve vltavském Albu dne o této desce z vydavatelství Radioservis Milan Bátor

autoři: Daniel Jäger , Český rozhlas 3 - Vltava
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu