SOČR s nadějí a odhodláním

9. červen 2021

Právě těmito slovy lze asi nejlépe charakterizovat pocity i plány, s nimiž rozhlasoví symfonikové vyhlížejí koncertní sezonu 2021/2022.

SOČR dnes představil atraktivní program i pestrou škálu hostujících interpretů, mezi nimiž figurují například rezidenční umělkyně sezony, klavíristka Gabriela Montero, klarinetista Kari Kriikku, houslisté Leila Jose­fowicz a Sergej Chačatrjan nebo cellista Alban Gerhardt.

Alexander Liebreich

Ve světových premiérách uvede orchestr skladby Ondřeje Štochla, Zbyňka Matějů či Jany Vörösové a tradičně zamíří i do mezižánrového prostoru, kupříkladu s ikonou sou­časného jazzu, americkým klavíristou Bradem Mehldauem nebo v muzikálovém projektu s basbarytonistou Adamem Plachetkou.

Ke slavnostnímu zahájení sezony pozvedne šéfdirigent a umělecký ředitel Alexander Liebreich taktovku v pátek 1. října ve Dvořákově síni. Gabriela Montero tady provede Čajkovského Koncert b moll, čeká nás i Dvořákův Othello a Stravinského Svěcení jara.

Klasika v Rudolfinu

Další koncerty jsou uspořádány do tří cyklů. Tradiční řada R – Klasika v Rudolfinu nabídne opětovné shledání s dirigentem Petrem Popelkou (R1), který zanechal vynikající dojem při svém prvním angažmá u SOČRu v lednu 2021 a od sezony 2022/23 stane v čele orchestru jako jeho nový šéfdirigent a umělecký ředitel. Vrátí se i špičkový arménský houslista Sergej Chačatrjan, tentokrát s Brahmsovým Koncertem D dur (R2).

Dirigentka Holly Mathieson

Rumunský dirigent Ion Marin připomene Vídeň a s ní rytmus valčíku (R3), Jan Kučera nabídne půvabnou hudbu Oskara Nedbala (R4). Připraven je pohádkový večer novozélandské dirigentky Holly Mathieson (R5) a velký prostor dostane také harfa francouzského virtuosa Xaviera de Maistre (R6).

Báječní interpreti se sejdou k provedení Brahmsova Německého requiem pod taktovkou šéfdirigenta Liebreicha (R7). Gabriela Montero přicestuje znovu v únoru a přednese koncerty Mozarta a Šostakoviče (R8). Spektakulární podívanou slibuje vystoupení jednoho z nejlepších světových hráčů na bicí nástroje Alexeje Gerassimeze (R9). Pěvci nejvyšších kvalit přijali pozvání ke koncertnímu provedení prvního dějství Wagnerovy opery Valkýra (R10). Tři věty o přijetí od Ondřeje Štochla se sólovým klarinetem věhlasného Kariho Kriikku z Finska vyslechneme ve světové premiéře na dubnovém koncertu s estonským dirigentem Olari Eltsem (R11). Monumentální Faustovskou symfonii nastuduje hlavní hostující dirigent SOČRu Marek Šedivý (R12). A hvězdná americká houslistka Leila Josefowicz nás navštíví v samém závěru sezony (R13).

Komorní večery

Robert Kružík

Řadu K – Komorní tvoří pět večerů v Anežském klášteře. Své mistrovství tady s podporou dirigenta Roberta Kružíka předvedou laureáti soutěže Concertino Praga, houslista Daniel Matejča a ruský klavírista Vsevolod Zavidov (K1). Jitka Hosprová, doufejme, konečně rozezní svou violu v již dvakrát plánované světové premiéře koncertu Virus od Zbyňka Matějů (K2). Předvánoční koncert prosvítí umění houslistky Olgy Šroubkové, trumpetisty SOČRu Marka Vajo i Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu, který přednese ve světové premiéře skladbu Jany Vöröšové Chlapeček a Dálka (K3). Francouzský esprit slibuje koncert Marka Šedivého, houslistky Martiny Bačové a hobojisty rozhlasových symfoniků Zdeňka Ryse (K4). Závěrečný večer je zadán pro koncertního mistra Vlastimila Kobrleho, vedoucího druhých hou­slí Davida Pokorného a jejich dialog na pozadí Čtvera ročních dob (K5).

Nové horizonty

E.S.T. Symphony

Zcela osobité projekty pak přinese řada N – Nové horizontyTěšte se na unikátní propojení živě interpretované hudby Ravela a Stravinského s osobitě přizpůsobivou filmovou projekcí (N1) nebo prolnutí poezie a jazzové hudby mladých tvůrců Štěpánky Balcarové a Martina Brunnera se symfonickým orchestrem (N2).

S Adamem Plachetkou jsme si naplánovali výlet za muzikály na Broadway (N3), připraven je i jazzový projekt E.S.T. Symphony (N4). A pozor – přivítáme jednoho z nejinspirativnějších jazzových klavíristů současnosti Brada Mehldaua (N5).

Brad Mehldau

Přenosy či záznamy koncertů již tradičně nabízejí stanice ČRo Vltava a ČRo D-dur. Řadu audio záznamů najdete na audioportálu ČRo mujRozhlas. Vybrané koncerty se dočkají videozáznamu v HD kvalitě na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu a nově je najdete také ve vaší chytré televizi na platformě HbbTV, která nabízí přes pět desítek vybraných koncertů SOČRu. Jednoduše přes červené tlačítko na stanicích ČRo.

Předprodej vstupenek

Předprodej abonentních i dílčích vstupenek bude zahájen ve středu 9. června. K tomuto datu si zájemci mohou zakoupit abonentky do koncertní řady R - Klasika v Rudolfinu i komorního cyklu ve Svatoanežském klášteře (K), stejně jako jednotlivé vstupenky na koncerty z cyklů P, K, N a veřejné generální zkoušky. Jednotlivé vstupenky na koncerty řady R budou do prodeje uvolněny od 21. června. „S potěšením uvádíme, že jsme udrželi ceny na stejné úrovni, jako tomu bylo v sezoně 2020/21. Dokonce nebudou zvýšeny ani ceny jednot­livých vstupenek na koncertní řady v Rudol­finu a Anežském klášteře,“ doplnil ředitel orchestru Jakub Čížek.

Zásadní oporu v umělecké činnosti SOČRu představuje spolupráce s renomovanými společnostmi jako Expobank CZ a.s., která orchestr v nové sezoně podpoří coby oficiální partner. Hlavním mediálním partnerem zůstává Český rozhlas Vltava. Dalšími mediálními partnery jsou Český rozhlas D-dur, odborné časopisy Harmonie a Hudební rozhledy, hudební portál KlasikaPlus.cz, Týdeník Rozhlas a zpravodajský portál iRozhlas.cz. Jednotlivé koncerty podpořily Magistrát hl. m. Prahy, Nadace Bohuslava Martinů, Forum Karlín, Národní galerie Praha a Centrum současného umění DOX+. Pokračovat bude také spolupráce se společností Aerofilms a Dachser Czech Republic, partnerem pro přepravu nástrojů.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu